Katseet taivaalle: Pilvien raosta voi näkyä hienoja tähdenlentoja

Taivaalla toi näkyä jopa parikymmentä tähdenlentoa tunnissa.

Pilvisyysennuste 17.-18.11.
Pilvisyysennuste 17.-18.11.

Ensi yönä on mahdollisuus nähdä hienoja tähdenlentoja, mikäli pilvipeite ei pimennä koko taivasta.

Lapissa tähdenlentojen tarkkailuun ei taida olla mahdollisuuksia pilvien takia, mutta lännessä ja etelässä tilanne on parempi.

– Ennusteen mukaan pilvipeite peittää taivaan Lapissa. Sen sijaan Oulusta Kainuuseen rajan eteläpuolella taivas on aluksi yöllä monin paikoin pilvetön, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Kyseessä ovat Leonidien meteoriparven aiheuttamat tähdenlennot. Niiden maksimi on tänä vuonna lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kerrotaan Tähtitieteellinen yhdistys Ursan Tähdet ja avaruus (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Myös maanantain aamuyöllä ja vielä 26. marraskuuta voi olla hyvä hetki tiirailla taivaalle.

Tänä vuonna tähdenlennoista ei kuitenkaan ole luvassa kovin mullistavaa näytelmää, koska nyt taivaalla voidaan nähdä vain kymmenkunta tähdenlentoa tunnissa, parhaiten aamuyön pimeitten tuntien aikana.

Leonidien parhaimmat tähdenlennot nähtiin meteorimyrskyn myötä viimeksi 16 vuotta sitten, vuonna 2002.

Noin 33 vuoden jaksoissa nähtävän myrskyn kiivaampi seuraava ajankohta on joskus vuonna 2032. Silloin maapallon pituuspiireillä voi nähdä jopa tuhansia tähdenlentoja tunnissa.

Tarkennettu 18.11.2018 kello 12.35:

Ursan mukaan tähdenlentoja nähdään eri puolilla taivasta, ei siis eniten Leijonan alueella. Lisäksi jutun loppua on muokattu tarkentamalla tähdenlentojen määrää ja esiintymisjaksoja.