APEC loppui historiallisen laihoin tuloksin – yhteinen julistus jäi ensimmäistä kertaa antamatta

Aasian ja Tyynenmeren valtioiden talousjärjestö APEC:in jäsenmaat olivat huippukokouksessaan eri linjoilla talouspolitiikasta ja Yhdysvaltain ja Kiinan vaikutusvallasta alueella.

Ulkomaat
Aasian ja Tyynenmeren talousyhteistyön (APEC) huippukokoukseen osallistuneet yhteiskuvassa
Kanadan pääministeri Justin Trudeau antoi (eturivi, kolmas vasemmalta) APEC:in yhteiskuvassa tilaa Uuden-Seelannin pääministerille Jacinda Ardernille.Saeed Khan / AFP

Kanadan pääministeri Justin Trudeau ilkamoi juhlavassa APEC-johtajien yhteiskuvassa antamalla medianäkyvyyttä takarivissä seisseelle Uuden-Seelannin kollegalleen Jacinda Ardernille. Huippukokouspotretin hymyt olivat muutoin hillittyjä ja ilmeet hallittuja.

Itse kokouksen sisältö ei juuri aihetta ilakointiin alkanut. APEC ei antanut muodollista yhteisjulistusta kokouksen päätteeksi. Kyseessä oli ensimmäinen kerta vuonna 1989 Australian aloitteesta perustetun järjestön historiassa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi, että loppulausunto annetaan lähipäivinä (siirryt toiseen palveluun). Kokousta varjosti Kiinan ja Yhdysvaltain jatkuva kiista tullimaksuista.

Yhdysvallat karsastaa Kiinan uutta Silkkitietä

Kiina ja Yhdysvallat kiistelevät myös alueellisesta vaikutusvallasta. Yhdysvaltoja kokouksessa edustanut varapresidentti Mike Pence kehotti Aasian valtioita välttämään taloudellista riippuvuutta Kiinasta. Kiina on käynnistänyt valtaisan, yli 900 miljardin dollarin rakennushankkeen uusien maa- ja meriliikennereittien avaamiseksi Aasiasta Eurooppaan.

Pence varoitti, että hankkeisiin liittyvät lainat lisäävät valtoiden velkaa ja kutsui jättihanketta "kuristushihnaksi ja yksisuuntaiseksi tieksi". Pencen mukaan yhteistyö Yhdysvaltain kanssa ei johda korruptioon tai itsenäisyyden menettämiseen.

Kiinan Belt-and-Road-Initiative (siirryt toiseen palveluun)sisältää liikenne- ja rakennussuunnittelua yli 70 valtion alueella.

Pence jäi kuin jäikin yöksi Papualle

Virallisen kokousuutisoinnin jäädessä niukaksi eniten huomiota sai varapresidentti Pencen yöpymispaikka. Hän pyörsi aiemman päätöksensä yöpyä Port Moresbyn sijasta Australian Cairnsissa. Pencen edestakaisen lentelyn kritisoitiin kertovan välinpitämättömyydestä, joten yöpymispaikaksi valikoitui lopulta pääkaupunki.

Lähteet: Afp