Pääministeri May: "Brexit ei helpotu, vaikka minut erotettaisiin"

Konservatiivipuolueesta kerrotaan, että vaatimuksia pääministeri Theresa Mayn asemaa koskevan luottamuslauseäänestyksen järjestämiseksi ei ainakaan toistaiseksi ole tullut tarpeeksi.

Brexit
Theresa May
Britannian pääministeri Theresa May arvioi, ettei brexit yksinkertaistu, vaikka hän jättäisi tehtävänsä.David Levenson / EPA

Britannian konservatiivipääministeri Theresa May jatkaa päättäväisesti brexitin edistämistä. Hän sanoi sunnuntaina Sky News -kanavalla, että hänen erottamisensa vain lisäisi epävarmuutta (siirryt toiseen palveluun).

Osa konservatiivipuolueen edustajista on tyytymättömiä vime viikolla esiteltyyn sopimusluonnokseen ja on esittänyt luottamuslauseäänestystä Mayn asemasta.

Britannian sisäpolitiikassa kuohui viikolla, kun useita ministereitä erosi torstaina vastalauseena Mayn tukemalle erosopimukselle.

May sanoi sunnuntain haastattelussa viikon olleen raskas, mutta hän vakuutti, ettei ei anna ajatustensa harhautua pääasiasta.

– Politiikanteko on kovaa bisnestä, mutta olen ollut siinä mukana kauan.

May sanoi, että seuraavat seitsemän vuorokautta ovat sopimuksen kannalta kriittisiä.

Maylle myös tukea

Entinen Britannian brexit-neuvotteluista vastannut ja tehtävänsä viime viikolla jättänyt ministeri Dominic Raab sanoi, että ei edelleenkään voi tukea sopimusluonnosta, mutta mahdollisessa luottamuslauseäänestyksessä hän tukisi pääministeri Mayta.

– Pidän sopimusta edelleen mahdollisena, vaikkakin kyseessä ovat viime hetket. Meidän on muutettava kurssia, sanoi Raab BBC:n haastattelussa.

Mayn luottamuslauseäänestystä puuhaavan konservatiivipuolueen 1922-komitean mukaan sille ei toistaiseksi ole toimitettu riittävää määrää kirjeitä äänestyksen järjestämiseksi. Kirjeitä tarvittaisiin 48 kansanedustajalta.

Luottamuslauseäänestystä oli kaavailtu tiistaille.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn puolestaan sanoi sunnuntaina, että hänen puolueensa johdolla brexitistä saavutettaisiin parempi sopimus.

Lue myös:

Mitä brexitistä vielä oikein tulee? Tässä Britannian brexit-draaman kuusi vaihtoehtoista lopputulosta

Pääministeri May nimittää Stephen Barclayn uudeksi brexit-ministeriksi

Kirjeenvaihtajalta: Britannian erosopimus ja minä

Lähteet: Reuters, Afp