Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö ei puhunut metsien haravoinnista Trumpin kanssa, metsänhoidosta kyllä

Metsien haravoinnista ei ollut puhe, kun Suomen ja Yhdysvaltain presidentit tapasivat viikko sitten Pariisissa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei puhunut metsien haravoinnista tavatessaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Pariisissa viikko sitten.

Presidentin kansliasta kerrotaan sähköpostissa, että Niinistö oli puhunut Suomen metsänhoidosta ja metsäpalojen tarkkailujärjestelmästä. Niinistö oli sanonut meidän hoitavan metsämme, "we take care of our forests". Metsien haravoinnista ei kanslian mukaan ollut puhe.

Niinistö halusi ottaa metsäpalot puheeksi osanottona Kalifornian metsäpalojen aiheuttamien kuolemien ja suuren tuhon takia.

Presidentti Trump kehotti lauantaina paikallisia ottamaan mallia Suomen metsänhoidosta vieraillessaan maastopaloissa pahoin tuhoutuneessa Paradisen kaupungissa Pohjois-Kaliforniassa. Trump käytti Suomea esimerkkinä maista, joissa asiat on hoidettu eri tavalla.

– He haravoivat ja siivoavat eikä heillä ole mitään ongelmia, Trump sanoi.

Trump pitää metsien huonoa kuntoa ja kuolleita puita ratkaisevana syynä ainakin 76 kuolonuhria vaatineisiin maastopaloihin.

Trumpin puheet kummastuttavat

Trumpin puheita on ihmetelty laajasti, mutta suomalaisviranomaiset löytävät niistä myös hyvän puolen.

– Tietysti on hienoa, että suomalainen metsäpalontorjunta huomioidaan noinkin korkealla tasolla Yhdysvalloissa, kiittelee sisäministeriön valmiusjohtaja Janne Koivukoski.

Suomi on maailman soisin maa ja laaja osa Kaliforniasta luonnostaan kuivaa autiomaata, jossa vehreät puut ja nurmet eivät kasvaisi ilman keinokastelua. Miten järkevä vertailu on?

– Itse asiassa vertailu ei ole kovinkaan järkevä. Metsät ja ilmastovyöhyke ovat aivan erilaisia, Koivukoski sanoo.

Presidentti Niinistö sanoi viikko sitten kertoneensa Trumpille Suomen hyvästä metsäpalojen torjunnasta. Koivukosken mukaan eri maiden välillä ei ole kuitenkaan kovin suuria eroja siinä miten syttyneet palot saadaan torjuttua.

Suomalaista metsäpalojen torjuntaa kannattaa Koivukosken mukaan vertailla lähinnä naapurimaihin, kuten Ruotsiin, jossa metsäpalot pääsivät viime kesänä suuriksi.

– Jotain eroa meidän järjestelmässämme on, koska Suomessa valtavan isoja metsäpaloja ei ole kymmeniin vuosiin ollut.

Suomessa sanotaan usein, että maassa on maailman tihein metsätieverkosto. Koivukosken mukaan metsäautoteillä on erittäin suuri merkitys, koska palopaikoille on helppo päästä.

Myös Koivukoski viittaa suomalaiseen metsäpalojen tähystykseen, josta muidenkin maiden kannattaisi hänen mukaansa ottaa mallia.

Viikko sitten Pariisissa metsäpalot nousivat esiin myös siksi, että Suomen arktiseen ohjelmaan sisältyy metsäpalojen torjunta, koska kuivuus on ongelma myös pohjoisissa metsissä. Presidentti Niinistö on ajanut mustan hiilen eli noen torjuntaa Arktisessa neuvostossa, jonka puheenjohtaja Suomi parhaillaan on.

Lue myös

Asiantuntijan mielestä suomalaisella metsänhoidolla voisi olla tarjottavaa Kalifornialle – oikaisee Trumpia: "Eihän meillä Suomessa metsiä haravoida"

Trumpin lausahdus metsän haravoinnista sytytti Twitterin liekkeihin, #RakeNews vetää vitsailijoita puoleensa