Seurakuntavaalien äänestysprosentti oli 14,4

Vahvistetut tulokset luvataan keskiviikkoon mennessä.

seurakunnat
Sastamalan Tyrvään Pyhän Olavin kirkko
Antti Palomaa / Yle

Luterilaisten seurakuntien vaaleissa on äänestetty hieman edelliskertaa vaisummin. Kirkon viestintä kertoi maanantaina puolenyön jälkeen, että yli 80 prosenttia seurakunnista oli ilmoittanut äänestysprosenttinsa. Seurakuntavaalien alustava valtakunnallinen äänestysprosentti on 14,4. Edellisissä seurakuntavaaleissa 2014 äänestysprosentti oli 15,5.

Monissa suurissa kaupungeissa kuten Tampereella äänestysprosentti laski jonkin verran edellisiin vaaleihin verrattuna. Jyväskylässä ja Vantaalla sen sijaan äänestysprosentti kasvoi edellisvaaleista.

Ahkerimmin äänestettiin Kinnulan seurakunnassa Keski-Suomessa, missä äänestämässä kävi liki 49 prosenttia äänioikeutetuista.

Äänestys päättyi kello 20, ja alustavia seurakuntakohtaisia tuloksia julkaistaan kirkon vaalisivustolla (siirryt toiseen palveluun) sitä mukaa, kun ne valmistuvat.

Vaaleissa valittiin noin 8 300 luottamushenkilöä 384 seurakuntaan. Alustavien tietojen mukaan kirkkovaltuustoihin valituista luottamushenkilöistä liki puolet on uusia. Valittujen keski-ikä on 55,5 vuotta. Naisten osuus kasvoi hieman ja oli nyt lähes 55 prosenttia. Seurakuntien vaalilautakunnat vahvistavat tuloksensa keskiviikkona.

Vaalien äänestysprosenttia arvioitaessa on syytä huomioida, että evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä on vähentynyt merkittävästi viime vuosina. Äänioikeutettujen lukumäärä on pienentynyt seurakuntavaleissa vajaassa vuosikymmenessä noin kymmeneksen.

Evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä oli kuluvan vuoden tammikuussa 3,9 miljoonaa eli noin 71 prosenttia suomalaisista kuului kirkkoon.

Seurakuntavaaleissa valitaan kirkkovaltuustojen jäsenten lisäksi myös seurakuntaneuvostojen jäsenet. Kirkkovaltuusto on seurakuntayhtymillä ja taloudellisesti itsenäisillä seurakunnilla. Seurakuntaneuvostoista äänestetään seurakuntayhtymiin kuuluvissa seurakunnissa.

Äänestää saavat kaikki 16 vuotta täyttäneet seurakuntalaiset.

Lähteet: STT