Trump erimielinen CIA:n kanssa Khashoggin murhan tilaajasta, ei halua kuunnella nauhaa: "Minulla ei ole syytä – Se on hyvin väkivaltainen, julma ja kauhea"

Republikaanisenaattorin mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi on "poissa tolataan", eikä tämän osallisuudesta murhaan ole epäilystäkään.

Jamal Khashoggi
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuu sateenvarjon alta.
Yhdysvaltain presidentti Donald TrumpMichael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, ettei hän halua kuunnella ääninauhoitusta saudijournalisti Jamal Khashoggin murhasta. Hän kertoo asiasta Fox News Sunday -ohjelman haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Trump kuitenkin sanoo olevansa täysin perillä nauhoitteen sisällöstä.

– Se on kärsimysnauha. Se on hyvin väkivaltainen, hyvin julma ja kauhea, Trump sanoo.

Trump on pitäytynyt arvostelemasta Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmania, vaikka Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA on lehtitietojen mukaan päätynyt siihen, että Khashoggi murhattiin kruununprinssin käskystä.

Haastattelu oli tehty perjantaina useita tunteja ennen kuin hallituksen lähteet sanoivat CIA:n tiedottaneen Trumpin hallinnolle bin Salmanin osuudesta murhaan.

Haastattelussa Trump sanoo haluavansa luottaa asiassa liittolaiseensa. Trumpin mukaan bin Salman on sanonut hänelle useaan otteeseen, viimeksi muutama päivä sitten, ettei ole millään tavalla osallinen tekoon. Trump myös sanoi että "useat ihmiset" ovat kertoneet hänelle, ettei kruununprinssillä ollut tietoa surmasta.

Lauantaina Trump sanoi, että CIA:n arvio asiasta on hyvin ennenaikainen, ja on mahdollista että murhan takana oleva taho ei selviä ikinä.

"Kruununprinssi on poissa tolaltaan"

Niin demokraattien kuin republikaanienkin kokeneempi kaarti on vaatinut Trumpia kovempiin toimiin Saudi-Arabiaa vastaan. Joidenkin mukaan Trumpin pitäisi lopettaa asekaupat maahan ja vetää tukensa kruununprinssiltä.

Torstaina Yhdysvallat asetti talouspakotteita 17 saudivirkamiehelle heidän epäillystä roolistaan Khashoggin murhaan. Pakotteet eivät kohdistuneet saudihallintoon.

Saudi-Arabia tuottaa paljon öljyä Yhdysvalloille ja on myös sen läheinen liittolainen Irania vastaan.

Republikaanisenaattori ja Trumpin läheinen liittolainen Lindsey Graham sanoi sunnuntaina, ettei hänellä ole epäilystäkään etteikö bin Salman olisi ollut tietoinen murhasta.

– He (Saudi-Arabia) ovat läheinen kumppani, mutta kruununprinssi on epälooginen, poissa tolaltaan ja on tehnyt paljon vahinkoa Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian suhteille. Minulla ei ole aikomustakaan työskennellä hänen kanssaan enää koskaan, Graham sanoi NBC:n Meet the Press -ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun).

Washington Postiin kirjoittanut sauditoimittaja Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa lokakuun alussa. Khashoggi oli arvostellut kirjoituksissaan Saudi-Arabian johtoa.

Maan johto on myöntänyt surman, mutta kiistänyt kruununprinssin osuuden siihen. Aiemmin viikonloppuna Trump sanoi, että Yhdysvallat aikoo julkistaa täyden raportin tapahtuneesta maanantaina.

Lue lisää:

CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin antaneen käskyn toimittaja Khashoggin murhaan

Lehdet: Saudi-Arabian kruununprinssi kuvaili puhelussa Valkoiseen taloon Khashoggia vaaralliseksi islamistiksi – viime viikolla puheet muuttuivat täysin

Trump lupasi asekaupan tuovan 500 000 työpaikkaa, uutistoimisto tarkisti luvut – melkoinen ero

Turkki antoi sauditoimittajan kuoleman todistusaineiston CIA:n pääjohtajalle

Ennen Khashoggin murhaa Saudi-Arabia on muiluttanut Euroopasta ainakin kolme toisinajattelijaprinssiä – He kaikki ovat kadonneet

Lähteet: AP, STT