Ilmatyynyaluksia erikoisjoukoille ja huipputeknologinen teräsmuuri – Pohjois-Korea haluaa uusia aseistustaan ydinneuvottelujenkin kustannuksella: ”Älkää aliarvioiko meitä”

Uutistoimisto Yonhapin mukaan Pohjois-Korea on kehittänyt uuden raketinheittimen.

Pohjois-Korea
Eteläkorealaiset seuraavat televisiouutisia, joissa kerrotaan Pohjois-Korean uusimmasta ballistisen ohjuksen kokeesta.
Eteläkorealaiset seurasivat marraskuussa 2017 televisiouutisia, joissa kerrottiin Pohjois-Korean ohjuskokeesta. Ohjuksen kerrottiin lentäneen 4 500 kilometrin korkeuteen. Se putosi mereen Japanin talousalueella.Kim Hee-Chul / EPA-EFE

Pohjois-Korean viime viikon väite siitä, että maa olisi testannut tunnistamatonta ”ultramodernia taktista asetta” on tuonut esiin maan aikomukset uudistaa perinteistä aseistustaan ja osoittaa iskukykyä samalla kun se käy neuvotteluja ydinohjelmansa päättämisestä.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un oli totuttuun tapaan paikalla perjantaina, kun maa testasi viimeviikolla ”teräsmuuriksi” kuvailtua asejärjestelmää. Tarkempia tietoja aseesta ei uutistoimisto Reutersin mukaan ole annettu.

Etelä-Korean uutistoimisto Yonhapin mukaan kyseessä olisi uudentyyppinen raketinheitin. Uutistoimisto perustaa tietonsa nimettömään, tiedustelua lähellä olevaan sotilaslähteeseen. Toisten uutistoimisto Reutersin viittaamien asiantuntijoiden mukaan kyseessä olisi uusi lyhyen kantaman ohjus.

Kimin aloite on ollut muuttaa maan sotilaallisen iskukyvyn keinoja 1,3 miljoonan miehen armeijasta korkean teknologian aseisiin.

– Tämä on Pohjois-Korean versio puolustusvoimauudistuksesta, sanoo Choi Kang, joka toimii varapuheenjohtajana Asan-instituutissa Soulissa.

– Perimmäinen viesti ulkomaailmalle on ”Älkää aliarvioiko meitä, me uudistumme myös”, hän jatkaa.

Vahva tykistö selkärankana

Vaikka kovilla pakotteilla rangaistu maa jää puolustusbudjetissaan huomattavasti muun muassa Etelä-Korealle ja Yhdysvalloille, on Pohjois-Korean etulinjan joukoilla ja raketinheittimillä kyky aiheuttaa merkittävää vahinkoa sitä vastaan liittoutuneille.

Etelä-Korean puolustusministeriön vuonna 2016 julkaistujen tietojen mukaan Pohjois-Korealla on noin 5500 raketinheitintä, 4300 tankkia, 2500 panssaroitua ajoneuvoa, 800 hävittäjää ja 70 sukellusvenettä.

Koreat päättivät syyskuussa Pjongjangissa pidetyssä kokouksessa alentaa jännitteitä rajan molemmin puolin. Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan Pohjois-Korea onkin alkanut purkaa tykistönsä yksiköitä rajakahakoille alttiilta länsirannikoltaan. Aseiden vaikutusalue ulottuu kuitenkin helposti eteläisen naapurimaan pääkaupunkiin Souliin, eivätkä syyskuun päätökset poista raketinheittimiä vaikuttavan matkan etäisyydeltä.

Washingtonilainen strategisten ja kansainvälisten asioiden tutkimuskeskus sanoi viime viikolla tunnistaneensa Pohjois-Koreasta ainakin 13 ohjustukikohtaa. Keskuksen mukaan maan 200 000 hengen erikoisjoukoille on kehitetty myös ilmatyynyaluksia.

Huoli pois kansalta ja kenraaleilta

Kimin tavoite asevoimien uudistamiseen on ollut vahva jo vuoden 2011 valtaannoususta lähtien. Tämän vuoden uudenvuoden puheessaan hän sanoi puolustuksen nojaavan jatkossakin omavaraisuuteen.

– Puolustusteollisuutemme pitäisi kehittää ja valmistaa voimakkaita strategisia aseita ja meidän tyylimme mukaisia sotilaallisia laitteita, parantaa sen Juche-aatteeseen perustuvaa tuotantorakennetta ja uudistaa tuotantolinjoja huipputason tieteen ja teknologian avulla, Kim sanoi.

Kyungnamin yliopiston tutkimuskeskuksen mukaan uudet aseet ovat myös Kimin tapa vakuuttaa kenraalikuntaa ja kansalaisia maansa turvallisuudesta siinä tapauksessa, jos maa neuvottelujen seurauksena luopuu ydinaseista.

Lähteet: Reuters