Lapin seurakuntavaalien ahkerimmat äänestäjät löytyvät Ranualta – monin paikoin uusiutui yli puolet valtuustoista

Ranualla ja Posiolla alaikäiset äänestivät aikuisia innokkaammin.

vaalit
Seurakuntavaalien äänestyspaikkakyltti Mikkelin tuomiokirkon ovella.
Vilma Ruokoski / Yle

Ranualaiset ovat äänestäneet innokkaimmin seurakuntavaaleissa Lapissa. Äänestysprosentiksi tuli 31,1. Ranualaiset alaikäiset olivat vielä innokkaampia äänestämään. Heistä 32,4 prosenttia antoi äänensä seurakuntavaaleissa.

Myös posiolaiset nuoret äänestivät aikuisia innokkaammin seurakuntavaaleissa. 16–17 -vuotiaiden äänestysprosentti oli 23,9 kun kaikista äänioikeutetuista äänesti 22,8 prosenttia. Enontekiöllä äänestämässä ei käynyt yhtään alaikäistä nuorta.

Torniolaiset ovat äänestäneet innokkaimmin seurakuntavaaleissa Meri-Lapissa, sillä kaupungissa haastattiin keskustan ja vanhoillislestadiolaisten ylivalta.

Lapin passiivisimmat äänestäjät löytyivät Kemistä, missä 12,2 prosenttia äänioikeutetuista seurakuntalaisista äänesti. Myös Rovaniemen äänestysprosentti jäi heikoksi, 12,7 prosenttiin.

Vanhin kirkkovaltuusto Pellossa

Posion kirkkovaltuustosta uusiutui yli puolet kun vain kuusi luottamushenkilöä viidestätoista jatkaa kirkkovaltuustossa. Samalla tavalla kävi Kolarissa. Myös Tornion kirkkovaltuusto uusiutuu reilusti, sillä peräti 17 on uusia 27:stä.

Kittilän kirkkovaltuuston luottamushenkilöistä yli puolet on uusia. Rovaniemellä valtuustosta sen sijaan uusiutui lähes puolet, samoin Pellossa.

Lapin kirkkovaltuustoista vanhin tulee olemaan Pellossa, jossa valittujen luottamushenkilöjen keski-ikä kohoaa 63 ikävuoteen. Pelkosenniemellä kirkkovaltuutettujen keski-ikä on 62 vuotta.

Simossa, Tervolassa, Ylitorniolla, Muoniossa, Sallassa ja Sodankylässä järjestettiin sopuvaalit, joten ehdokkaita ei voinut äänestää. Inarin ja Utsjoen kuntien yhdistyneen seurakunnan vaalit sen sijaan pidettiin jo maaliskuussa.

Seurakuntavaalien äänestysaktiivisuus laski hieman, sillä alustavien tietojen mukaan äänestysaktiivisuus jäi koko maassa 14,4:ään prosenttiin. Edellisissä vaaleissa neljä vuotta sitten äänestysprosentti oli reilun prosenttiyksikön suurempi.