Seurakuntavaalit kiinnostivat Keski-Suomessa viime kertaa enemmän

Jyväskylän äänestysprosentti kasvoi, Kinnulassa tehtiin koko maan ennätys.

Jyväskylä
Seurakuntavaalien äänestyspaikkakyltti Mikkelin tuomiokirkon ovella.
Vilma Ruokoski / Yle

Seurakuntavaalien äänestysprosentti laski valtakunnallisesti, mutta Keski-Suomessa vaalit kiinnostivat aiempaa enemmän.

Jyväskylässä äänestysprosentti oli 13,5, kun se vuoden 2014 vaaleissa jäi alle 12 %. Jyväskylä jää kuitenkin valtakunnan keskiarvosta, sillä seurakuntavaalien alustava valtakunnallinen äänestysprosentti on 14,4. Edellisissä seurakuntavaaleissa vuonna 2014 koko maan äänestysprosentti oli 15,5.

Koko Suomen ahkerimmat äänestäjät löytyivät Kinnulan seurakunnasta, jossa äänestämässä kävi peräti 48,9 prosenttia äänioikeutetuista.

Nyt käydyt seurakuntavaalit uudistavat kirkkovaltuustojen jäsenistöä. Alustavan tiedon mukaan lähes puolet Suomen kaikkiin kirkkovaltuustoihin valituista on uusia luottamushenkilöitä.

Vihreä kirkko - Tulkaa kaikki valitsijayhdistys oli seurakuntavaalien suurien voittaja Jyväskylässä. Vihreät lisäsi paikkamääränsä valtuustossa yhdestä neljään. Tulevalla kaudella suurin ryhmä on Keskusta, joka sai nyt kahdeksan paikkaa. Kokoomus ja Seurakuntaväki saivat molemmat seitsemän paikkaa, SDP kuusi, Vihreät neljä, Kristillisten perusarvojen puolesta kolme sekä Sydän vasemmalla ja Myrskylyhty kaksi paikkaa kumpainenkin.

Jyväskylän uusien kirkkovaltuutettujen keski-ikä on 51 vuotta.

Korjattu: 19.11. klo 10.49 muutettu Jyväskylän seurakuntavaalien Vihreiden valitsijayhdistyksen nimi oikeaksi. Jutussa luki virheellisesti, että valitsijayhdistyksen nimi olisi Vihreät niityt -Tulkaa kaikki.