Saanko napata varastetun pyörän takaisin itselleni tai ottaa kuvan varkaasta? Poliisipomon mukaan asiassa on useampi "mutta"

Apulaispoliisipäällikkö Kimmo Markkula muistuttaa, että poliisin puoleen kannattaa kääntyä, vaikka homman voisi hoitaa ominkin avuin.

rikokset
Entä jos selvität rikoksen itse?
Entä jos selvität rikoksen itse?

Usein kuulee, että poliisi ei keskity pienempiin rikoksiin. Siksi kansalaiset saattavat alkaa selvittää rikoksia omin avuin.

Näin pohtii Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Kimmo Markkula. Hän kuitenkin vakuuttaa, että poliisi on kansalaisten apuna ympäri vuorokauden.

– Myös omaisuusrikokset selvitetään aika kattavasti, Markkula sanoo.

Aamu-tv:ssä vieraillut Markkula vastasi yleisimpiin kysymyksiin siitä, mitä esimerkiksi pyörävarkauden kohdannut tai naapurissa varkaan bongannut kansalainen saa ja ei saa tehdä omin avuin.

1. Jos minulta varastetaan pyörä, mitä saan itse tehdä sen löytämiseksi?

Omaisuuden saa ottaa pois toisen hallinnasta. Saat siis ottaa polkupyöräsi, jos olet varma siitä, että se tosiaan on omasi ja se löytyy sellaisen henkilön hallusta, joka sen varmasti vei.

– Mutta asiassa on monta mutkaa matkassa, Kimmo Markkula sanoo.

Mitä jos pyörä on esimerkiksi lukittu? Saanko käyttää voimapihtejä? Saat, jos olet varma siitä, ettei pyörää ole välissä myyty kellekään.

– Esineoikeus on aina omistajalla. Mutta jos varastaja on myynyt pyörän eteenpäin, esille voi tulla hankalia korvauskysymyksiä. Onko ostaja esimerkiksi ollut vilpittömin mielin liikkeellä vai ei?

Jos oman pyörän löytää verkon kirpputorilta, ei niin ikään kannata hätiköidä vaan selvittää mahdollisimman tarkoin, että kyseessä todella on oma pyörä, ennen kuin toimiin ryhdytään.

Pyöriin voi laittaa GPS:n avulla toimivia paikantimia, ja myös perheenjäsenten pyörät voi varustaa niillä – mikäli asiaan on perheenjäsenten lupa.

Jos GPS sijoittaa varastetun pyörän julkiselle paikalle, tilannetta voi mennä katsomaan.

– Jos aikaa on kulunut ja paikka tuntematon, kannattaa ehkä puhua viranomaiselle ensin, Markkula ehdottaa.

2. Jos näen varkauden kaupassa, saanko lähteä varkaan perään?

Saat. Jopa lieviä voimakeinoja, kuten kiinnipitämistä, saa tarvittaessa käyttää.

– Se riippuu toki myös toisesta osapuolesta.

Voimakeinojen kohtuullisuutta arvioidaan tekijän käyttäytymiseen ja toisaalta omaisuuden arvoon liittyen. Ylilyöntejä on syytä välttää.

Pahoinpitelyihin Markkulan mukaan ei sen sijaan kannata mennä väliin.

– On aina vaara, että saattaa itse joutua tappelun osapuoleksi. Olisiko parempi olla todistaja ja ilmoittaa asiasta poliisille?

3. Saanko laittaa kuvan varkaasta sosiaaliseen mediaan?

– Kauppiaan on ehkä vaikea ymmärtää, että vaikka omassa kaupassa on valvontakamerat ja varas tekee rikoksen, niin tässä asiassa mennään kuitenkin yksityisyydensuojan puolelle, Markkula muistuttaa.

Kauppias ei siis saa jakaa valvontakameran kuvaa sosiaalisessa mediassa. Asiassa on olemassa erehtymisen mahdollisuus, ja tällaisista tapauksista kuvien jakajaa on myös rangaistu.

Jos näkee varkaan hiippailevan naapurin asuntoon, ei varkaasta saa ottaa kuvaa tai naapuriin kiikaroida.

– Yksityisalueelle ei saa kuvata tai edes kiikaroida. Piha, asunto ja porraskäytävät ovat yksityistä aluetta ja suoja estää kuvaamisen, vaikka kuvaa ei julkaisisikaan. Mutta jos varas poistuu kadulle, niin julkisessa tilassa saa toki kuvata.

Omalla tontilla sen sijaan saa kuvata, sillä isännän oikeus omalla tontilla on hyvin vahva. Näitäkään kuvia ei tosin saa julkaista.