Yle seurasi yhtä Kittilä-käräjien kiinnostavimmista päivistä: Antti Rinne kiisti vaikuttaneensa kuntapäättäjien toimintaan

Rinne palasi todistajanaitiossa viiden vuoden takaiseen Levin maailmancup -viikonloppuun.

Antti Rinne Lapin käräjäoikeudessa 19. marraskuuta. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Kittilän kuntakäräjillä Lapin käräjäoikeudessa siirryttiin maanantaina todistajien kuulemiseen. Ensimmäisenä käräjäoikeudessa kuultiin SDP:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä.

Antti Rinne toimi ammattiliitto PRO:n edustajana Levin hissiyhtiön hallituksessa, kun hissiyhtiön toimitusjohtaja Jouni Palosaari siirrettiin muihin tehtäviin ja hänestä tehtiin tutkintapyyntö. Syyttäjä Katri Junnikkala-Heikkisen kuulustelussa Rinne palasi motiiviinsa kannattaa ensin Palosaaren siirtämistä toimitusjohtajan paikalta ja sittemmin tutkintapyynnön tekoa.

Luottamus meni hissihankinnassa

Antti Rinne sanoi luottamuksensa Palosaareen menneen, kun Palosaari "ajoi väkevästi" toisen hissiyhtiön Doppelmayrin tarjousta ja salasi Rinteen mukaan kilpailevan hissivalmistajan Leitnerin tarjoukseen liittyviä tietoja. Rinne korosti pitäneensä Palosaarta hyvänä toimitusjohtajana aiemmin.

Mikko Kärnä, Antti Rinne ja Ari Aspia Lapin käräjäoikeudessa 19. marraskuuta. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Palosaarelle tarjottiin siirtoa projektipäällikön tehtäviin.

– Halusimme viedä asiaa eteenpäin matalalla profiililla ja niin että ulospäin näyttää, että Jounin ammattitaitoa tarvitaan tässä projektissa. Tavoitteena oli, että Jounin henkilökohtainen maine ei kärsi, Rinne totesi.

Rinnettä tentattiin humalatilasta

Poliisin esitutkinnassa Jouni Palosaari kertoi, että irtisanomiskeskustelu hoidettiin hotellihuoneessa ja humalassa. Antti Rinne on itse kiistänyt olleensa humalassa. Oikeudessa Rinteeltä kysyttiin asiaa pariinkin otteeseen, esimerkiksi tiedustelemalla, hoitiko Rinne asioita "viinipullon takaa".

– Minä en viinipullon taakse mahtuisi, Rinne tokaisi ja kiisti olleensa humalassa missään vaiheessa.

Rinne kertoi pitäneensä tuolloin marraskuussa 2013 hyvin mahdollisena, että Palosaari palaa toimitusjohtajaksi, kun luottamus häneen palautuu. Joulukuussa Rinne päätyi kuitenkin kannattamaan sitä, että hänen edustamansa Levin Matkailukeskus Oy tekee tutkintapyynnön Palosaaresta.

Yksi syy tutkintapyyntöön Rinteen mukaan oli se, että Palosaaren palauttamista toimitusjohtajaksi vaatinut kolmikko syytti Levin Matkailukeskuksen silloisen toimitusjohtajan Ari Aspian olleen tapahtumien taustalla. Rinteen luona käyneeseen kolmikkoon kuului Palosaaren sisar, matkailuyrittäjä Päivikki Palosaari.

– Hänestä (Aspia) esitettiin erilaisia, hassunkurisiakin väitteitä. Syntyi kuva, että hän on kaiken pahan alku ja juuri. Puurot ja vellit olivat sekaisin ja ajattelin, että jonkun ulkopuolisen pitää selvittää mitä on tapahtunut, Rinne sanoi.

"En antanut määräyksiä"

Rinteeltä kysyttiin myös, vaikuttiko hän kunnanjohtaja Anna Mäkelän päätökseen tehdä tutkintapyyntö. Rinne, Mäkelä ja useita Kittilän kunnan edustajia tapasivat Kittilän kunnantalolla joitakin viikkoja ennen tutkintapyynnön tekemistä.

– En ole antanut määräyksiä, kehottanut yhtään mitään tai vaatinut mitään, Rinne vakuutti.

Useita syytettyjä kuntapäättäjiä edustavan ja tiukasti Rinnettä kuulustelleen Kari Uotin mukaan hissiyhtiön toimitusjohtaja Palosaari ei salannut tietoja ja Rinne oli erottamassa Palosaarta "valheellisin perustein".

– Ja nyt ihmettelette, että Kittilässä ollaan vihaisia, Uoti lausui.

"Viiden herrasmiehen tapaaminen"

Rinteen jälkeen oikeudessa kuultiin Aspiaa, jolta kysyttiin muiden muassa tapaamisesta joulukuussa 2013 Rinteen, kunnanhallituksen silloisen puheenjohtajan Timo Kurulan sekä kunnanhallituksen jäsenten Aki Maunulan ja Tarmo Salosen kanssa.

Tapaaminen oli järjestetty Kurulan aloitteesta. Kurula esitti, että Palosaari on palautettava toimitusjohtajaksi, tutkintapyyntö peruttava ja hissiyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Kurula siirrettävä pois puheenjohtajan tehtävistä.

Ari Aspia. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

– Se oli viiden herrasmiehen tapaaminen, eikä siinä ollut mitään draamaa. Mieleeni on jäänyt vain (Timo) Kurulan uhkaava käytös. Hän antoi ymmärtää, että jos ette suostu vaatimuksiin, viemme teiltä (Levin Matkailukeskus Oy:ltä) hallituspaikat, Aspia muisteli.

Syytettyjen kuntapäättäjien edustajat tenttasivat Aspiaa yhteydenpidosta Leitneriin sekä siitä, missä vaiheessa kunnanjohtaja Anna Mäkelä tuli mukaan tutkintapyynnön tekemiseen.

– Allekirjoitin tutkintapyynnön Mäkelän kanssa mutta minulla ei ole tarkempaa käsitystä, miten Mäkelä on tullut siihen mukaan, Aspia sanoi.

Tuomari ojensi ex-kansanedustaja Kärnää

Päivän viimeisenä oikeussalissa kuultiin ex-kansanedustaja Mikko Kärnää, joka oli tapahtuma-aikaan kunnanjohtajana Enontekiöllä. Kärnän kuuleminen hoidettiin alle puolessa tunnissa ja se alkoi käräjäoikeuden tuomari Vilho Niirasen kurinpalautuksella.

Niiranen kysyi, millä perusteella Kärnä on mediassa kertonut, että oikeudenkäynnistä seuraa tuomioita.

– Varmaan tiedätte, että ihminen on syytön kunnes toisin todistetaan, Niiranen muistutti ja huomautti myös, että Kärnän todistajanlausunnon uskottavuutta arvioidaan erikseen.

Syyttäjä Sari Anttonen kysyi Kärnältä puhelinsoitosta, jonka hän sai Mäkelän erottamista valmistelleen tilapäisen valiokunnan puheenjohtajalta Veli-Matti Junnolalta.

– Minulle tuli vahva käsitys, että olisi haluttu tietoja miten yhteistyökyvytön Mäkelä on ja miten hän on toiminnallaan estänyt yhteistyön Tunturi-Lapissa, Kärnä kertoi. Hän sanoo kuitenkin puolustaneensa Mäkelää Junnolalle.

Mikko Kärnä Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

– Arvostin Mäkelää, eikä ollut hänen syynsä että seutukunnan yhteistyössä oli haasteita, Kärnä totesi.

Todistajien kuuleminen jatkuu aikataulun mukaan noin kuukauden ajan.