Ulkoministeriö ilmoitti Venäjälle edellyttävänsä lisätietoja ilmailuliikenteen GPS-häirinnästä

Venäjän suurlähettiläälle ilmaistiin huoli häirinnän siviililentoliikennettä vaarantavasta vaikutuksesta.

Venäjän Suomen-suurlähettiläs Pavel Kuznetsov Haminassa 28. toukokuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomi on ilmaissut huolensa Venäjälle sen harjoittamasta GPS-häirinnästä. Ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttonen keskusteli tänään maanantaina aamupäivällä Venäjän suurlähettilään Pavel Kuznetsovin kanssa asiasta.

Keskustelun yhteydessä Suomi ilmaisi huolensa paikannusjärjestelmän häirinnästä ja sen muun muassa siviililentoliikennettä vaarantavasta vaikutuksesta. Ulkoministeriön ilmoituksen mukaan Venäjältä edellytetään lisätietoja ja vastuullista toimintaa.

Yksikönpäällikkö Sari Rautio ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksiköstä kertoo, että aiheesta käytiin keskustelu. Siinä todettiin, että lentoliikenteen turvallisuus kiinnostaa molempia osapuolia.

Mistään konkreettisista toimista ei kuitenkaan vielä sovittu lisätietojen pyytämisen lisäksi. Täten mahdolliset jatkotoimet ja aikataulut jäävät Raution mukaan vielä nähtäviksi.

Ministeriön mukaan sotilasliitto Naton sotaharjoituksen aikana tapahtunut GPS-signaalin häirintä tuli Venäjältä. Ulkoministeriö kertoi viime viikolla toimittaneensa selvityksen aiheesta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle.

Norjan puolustusministeriön mukaan Nato-harjoituksen aikana tunnistetut häirintäsignaalit paikannettiin Kuolan niemimaalle. Sekä Norjan että Suomen ilmailuviranomaiset varoittivat ilmailuliikennettä GPS-suunnistuksen häiriöstä Lapin alueella.

Venäjä on aiemmin kiistänyt häirinneensä tarkoituksellisesti Suomen GPS-signaalia. Sitä, kuinka Venäjän suurlähettiläs nyt suhtautui asiaan, ei Rautio halua lähteä sen enempää nyt avaamaan. Raution mukaan kyse oli arkipäiväisestä diplomaattisesta kanssakäymisestä ja keskustelu käytiin hyvässä hengessä.

Lue myös: