Muukonkankaan maaperää ja pohjavettä aletaan puhdistaa Lappeenrannassa keskiviikkona

Lappeenranta
Läheltä
Yle

Lappeenrannan Muukonkankaan maaperää ja pohjavettä puhdistetaan uudella menetelmällä.

Pilaantunutta maata ja pohjavettä ei perinteiseen tapaan kaiveta ja kuljeteta pois vaan puhdistus tehdään paikan päällä suorainjektointiteknologialla. Pohjaveteen syötetään elintarvikelaatuisia biohajoavia yhdisteitä, jotka hajottavat haitallisia aineita.

Kunnostus voi parantaa vedenlaatua merkittävämmin aikaisintaan vuoden kuluttua, koska pohjaveden virtausnopeus on hidasta.

Puhdistustyö aloitetaan Muukonkankaan teollisuusalueella keskiviikkona 21. marraskuuta. Työt kestävät 1–2 viikkoa.

Tämän jälkeen pohjaveden puhdistusta jatketaan teollisuusalueen ja Ilottulan vedenottamon välisellä alueella joulukuun puolella.

Kaupungin tiedotteen mukaan puhdistustyöt eivät lisää raskasta liikennettä tai aiheuta pölyhaittaa, mutta paikallisesti melu voi lisääntyä.

Muukon ja Ilottulan alueen pohjavedessä ja Ilottulan vedenottamolla havaittiin tetrakloorieteeniä eli kloorattua liuotinta muutama vuosi sitten. Tetrakloorieteeniä on käytetty yleisesti tekstiilien kemiallisessa puhdistuksessa.

Ilottulan vedenottamolla raja-arvot ovat pysyneet sallituissa lukemissa. Liuotinpitoisuuksia seurataan säännöllisesti. Tulevilla puhdistustöillä ei ole vaikutusta talousveden jakeluun asiakkaille.