1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Voiton kivi saa kunnon valaistuksen – siirtolohkare kunnioittaa Porin Ässien vuoden 2013 jääkiekon yllätysmestaruutta

Kivi on sijoitettu metsän siimekseen jäähallin pieleen. Viime ajat se on ollut ilman valaistusta.

Voiton kiveksi nimetty siirtolohkare kuvastaa yhteistä uskoa ja tekemisen voimaa. Kuva: Tapio Pukkila / Yle

Voiton kivi on ollut viime aikoina hieman pimennossa, koska maassa oleva valaistus ei ole pysynyt kunnossa. Nyt asiaan tulee muutos. Porin Ässien vuoden 2013 jääkiekon Suomen-mestaruuden kunniaksi pystytetty Voiton kivi valaistaan kunnolla.

Uudet valaisimet on tilattu. Kaupungin infran kunnossapito-toimintayksikön esimies Ismo Ahonen kertoo, että kiven vierelle tulee pylväs, johon asennetaan kohdevalaisimia.

Syksyn aikana kiven ympäriltä on karsittu puita, jotta se pääsee paremmin esille.

Luonnonkivi tuotiin Isomäkeen Ulvilan Kullaalta. Siirtokivijärkäle sai paikan jäähallin vierestä metsän siimeksestä. Kivi paljastettiin juhlallisin menoin syksyllä 2013 uuden kauden alkuhetkinä. Kiveä oli paljastamassa muun muassa Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.

Voiton kivi paljastettiin marraskuun hämärässä vuonna 2013. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Idea siirtolohkareeseen perustuvasta monumentista sai alkunsa jatkoaika.com-keskustelupalstalta heti Ässien mestaruuden jälkeen. Ideaa alkoi jalostaa porilainen kulttuuriyhdistys Rapajööti. Voiton kivi toteutettiin lopulta talkoovoimin ja lahjoituksin.

Kivi, joka putosi ässäfanien sydämiltä 35 vuoden kasvamisen jälkeen.

Harri Sippola

Kiven puuhaajiin kuulunut Harri Sippola kuvasi tuolloin Voiton kiven symboloivan yhteisöllisyyttä ja henkisestä taakasta vapautumista.

– Voidaan ajatella, että se on kivi, joka putosi ässäfanien sydämiltä 35 vuoden kasvamisen jälkeen, Sippola muotoili.

Sippolan sanoin Voiton kivi kuvaa monella tavalla porilaisuutta.

– Kivi on materiaalina kuin Porikin: hyvin pelkistetty, koruton ja siinä on raskaan teollisuuden menneisyys yhdistettynä omaperäiseen kulttuurielämään.