1. yle.fi
  2. Uutiset

Autovalmistaja Nissanin johtohahmo pidätettiin Tokiossa – sisäinen tutkinta on ollut käynnissä jo kuukausia

Kolmen autovalmistajan yhteenliittymän johtotehtävissä toimiva Carlos Ghosn on yksi autoteollisuuden merkittävimmistä johtajista.

Nissan Motor
Tummahiuksinen mies katsoo kameraan.
Nissanin, Renaultin ja Mitsubishin johtaja Carlos Ghosn.Etienne Laurent / EPA

Japanilaisen autovalmistajan Nissanin hallituksen puheenjohtaja Carlos Ghosn on pidätetty Tokiossa, kertovat Japanin yleisradioyhtiö NHK ja japanilaiset uutistoimistot.

Ghosn on yksi autoteollisuuden merkittävimmistä johtajista ja hän toimi viime vuoteen asti myös Nissanin pääjohtajana.

Nissanin lisäksi Ghosn on ranskalaisen Renaultin hallituksen puheenjohtaja sekä pääjohtaja ja Mitshubisin hallituksen puheenjohtaja – ja näiden kolmen yhtiön strategisen yhteenliittymän hallituksen puheenjohtaja sekä pääjohtaja. Yhteenliittymä on yksi maailman suurimmista autovalmistajista.

Nissan kertoo, että Ghosn on ollut sisäisen tutkinnan kohteena jo useamman kuukauden ajan. Sen mukaan Ghosn ei esimerkiksi ole raportoinut saamiaan palkkioita vaaditun mukaisesti.

Yhtiön mukaan tutkinnassa on paljastunut myös muita merkittäviä väärinkäytöksiä, kuten yhtiön varojen henkilökohtaista käyttöä. Myös Nissanin pomoihin kuuluvaa Greg Kellyä epäillään väärinkäytöksistä.

Kolmen aikaan iltapäivällä Suomen aikaan tiedotustilaisuuden aloittanut Nissanin toimitusjohtaja Hiroto Saikawa on ehdottanut yhtiön hallitukselle molempien miesten vapauttamista tehtävistään.

Asiasta äänestetään tiedotustilaisuutta seuraavan Bloombergin mukaan virallisesti torstaina (siirryt toiseen palveluun).

Karismaattinen johtaja

Nissan kertoo tehneensä yhteistyötä Japanin yleisen syyttäjän kanssa. Ghosn ei itse ole toistaiseksi kommentoinut syytöksiä.

Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan Tokion syyttäjänviranomaiset ovat tehneet ratsian Nissanin päämajaan Yokohaman kaupungissa.

Brasilialaissyntyinen Ghosn, 64, tunnetaan etenkin Japanissa autoteollisuuden vahvana puolestapuhujana. Talouslehti Financial Times kuvailee Ghosn nauttivan Japanissa liki rocktähden asemasta (siirryt toiseen palveluun), sillä hän onnistui pelastamaan talousvaikeuksissa olleen Nissanin.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema analyytikko kuvaileekin Ghosnin olevan karismaattinen johtaja, jonka pidätyksellä on todennäköisesti negatiivinen vaikutus Nissanin, Renaultin ja Mitshubisin julkisuuskuvaan.

Uutinen Ghosnin pidätyksestä on heijastunut myös Reunaltin jo 13 prosenttiä tänään laskeneeseen osakkeeseen Pariisiin pörssissä. Ilta on Japanissa jo pitkällä, joten Tokion pörssin reaktiot nähdään, kunhan pörssi aukeaa.

Lue myös:

If Davos Were a Person, It Would Be Carlos Ghosn (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi