Uusiorengas kärsii vielä vanhasta maineestaan – "Parhaimmillaan kilpailukykyinen uusien keskitason renkaiden kanssa"

Aikoinaan uusiorenkaiden laatua ei valvonut juuri kukaan. Nyt liikenteen turvallisuusvirasto Trafi panee kaikki renkaat testissä samalle viivalle.

renkaat
Rengasvalmistaja.
Antti Vallinen tekee uusiorenkaita vuosikymmenten kokemuksella.Heidi Kononen / Yle

Lammilla Kanta-Hämeessä saa taivaltaa läpi peltojen ennen kuin Ässä Uusiorenkaan tilat tulevat vastaan. Henkilö- ja pakettiautojen uusiorenkaita tekee tiettävästi enää yksi yritys Suomessa.

Korkeat rengaspinot ympäröivät firmaa. Pitkään toiminut perheyritys sai uuden omistajan kaksi vuotta sitten. 1980-luvulta saakka yrityksessä työskennellyt Antti Vallinen pelasti oman ja veljensä työpaikan ostamalla Ässärenkaan kone- ja yrityskannan itselleen.

– Uskalsin ostaa, koska edelleen löytyy autoilijoita, joille on tärkeää Made in Finland -teksti renkaassa, paljastaa Vallinen.

Renkaan tekeminen vaatii muun muassa öljyä, nokea ja synteettisiä aineita. Uusiorengas käyttää uusiutumattomia luonnonvaroja vähemmän kuin kokonaan uusi rengas. Pinnoitettu rengas säästää 100 prosenttia käytetystä kudosteräksestä ja 70 prosenttia raakaöljystä, Autonrengasliitosta kerrotaan.

Myös Suomessa valmistetun autonrenkaan hiilijalanjälki on pienempi kuin kaukaa tuodun. Se on yhä useammalle ostajalle tärkeää.

– Kasvava osa asiakkaistamme tulee Helsingistä, vaikka tänne Lammin perälle ajaa ainakin puolitoista tuntia. Palvelulla, kotimaisuudella ja ekologisuudella pärjäämme, kertoo Vallinen.

Vanha maine rasittaa vieläkin

Renkaita on pinnoitettu uudelleen vuosikymmeniä. Aikanaan auton renkaat olivat kalliita. Pinnoitusta tehtiin monenlaisissa pajoissa. Kaikki myytiin mitä valmistettiin, mutta laatua ei virallisesti valvottu.

Uusiorenkaiden maine ei ollut hyvä.

– Uusiorenkaita kohtaan on vieläkin ennakkoluuloja, mutta monet asiat ovat muuttuneet. Renkaan rakenne on paljon kestävämpi. Kaikkia markkinoilla olevia renkaita valvotaan samalla tavalla, sanoo yrittäjä Antti Vallinen.

Uusiorenkaan tekemisessä on kymmenkunta työvaihetta. Jokaista työvaihetta valvoo ihminen. Kukin työvaihe testaa renkaan rungon kestävyyttä. 150-asteisessa kattilassa paistettu rengas on lämmin pitkän aikaa.

Rengasvalmistaja.
Vallisen veljekset Antti ja Heikki ovat tehneet elämäntyönsä renkaiden parissa.Heidi Kononen / Yle

Kiina jyrää rengasmarkkinoilla

Yrittäjä Antti Vallisen mukaan kiinalaiset renkaat jyräsivät markkinoille viitisen vuotta sitten. Kiinalaisrenkaiden tulo näkyy esimerkiksi palautteissa. Asiakkaita kiinnostaa, miksi suomalainen rengas maksaa käytettynä enemmän kuin uusi kiinalainen.

– Emme pysty mitenkään samanlaisiin tuotantokustannuksiin. Itse testaamme rungon todella hyvin. Asetamme tarkat vaatimukset kumin laadulle. Uusiorenkaassa on luonnonkumia 60 prosenttia, jotta ajo-ominaisuudet ovat Suomen talvi-oloihin sopivat. Pääsemme kumin jäljille myös silloin, jos laatu ei tyydytä, kertoo Vallinen.

Asiantuntija Jukka Lankolainen Autonrengasliiton pinnoitustyöryhmästä myöntää, että pinnoittamot ovat viime vuosina olleet hankalassa tilanteessa halpojen tuontirenkaiden vuoksi.

– Pinnoitettu talvirengas piti pitkään pintansa varsinkin pakettiautoissa. Henkilöauton rengaspinnoitus on viime vuosina keskittynyt vain erikoisrenkaisiin. Niiden markkinat ovat hyvin rajallisia, toteaa Lankolainen.

Rengasvalmistaja.
Erityisen selvästi renkaan kyljestä paistaa asiakkaiden arvostama teksti Made in Finland.Heidi Kononen / Yle

E-säännöt sitovat renkaita

Rengasmarkkinoita säädellään YK:sta. Euroopan unioni on suoraan ratifioinut oman lainsäädäntönsä YK-säädösten mukaan. Renkaan merkinnöistä käy ilmi valmistajan hyväksyntänumero ja hyväksyvä maa. Myös uusiorenkailla e-merkinnät ovat pakollisia.

– Uusiorenkaille tehdään sama e-sääntöön perustuva rumputesti kuin kokonaan uusille renkaille. Sen hyväksyntää hallinnoi liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja valvonnasta vastaavat katsastusasemat, toteaa Autonrengasliiton asiantuntija Jukka Lankolainen.

Parhaillaan tehdään työtä, joka yhtenäistää rengasmerkinnät koskemaan myös uusiorenkaita.

Parhaimmillaan uusiorenkaat ovat täysin kilpailukykyisiä keskitason uusiin renkaisiin verrattuna.

Jukka Antila

Test World Oy on tehnyt rengastestauksia liki 30 vuotta. Esimerkiksi rengastehtaat ja alan lehdet teettävät yrityksellä testejään. Yritys tekee myös pakollisia renkaiden hyväksyntätestauksia. Yrityksen tekninen johtaja Jukka Antila kertoo testauksien vaihtelevan parista päivästä useaan kuukauteen.

Antilan mukaan renkaita ei rajoita valmistusmaa, vaan se, täyttävätkö ne annetut vaatimukset. Jos rengas läpäisee lumipitohyväksyntätestin, se saa kylkeensä lumihiutaleen kuvan. Se symboloi talvirengasta.

– Käytännössä lumihiutale kertoo, että rengas on täyttänyt minimivaatimukset. Rengas täyttää vaatimukset suhteellisen helposti. Jos kuluttaja haluaa tietää erot hyvän ja huonon talvirenkaan välillä, jää ainoaksi keinoksi alan lehtien tekemät rengasvertailut, sanoo Antila.

Miten erottaa hyvät renkaat huonoista?

Jos rengasvalmistaja on merkittävä mainostaja lehdessä ja testauttaa renkaansa samassa lehdessä, onko testitulos luotettava? Test Worldin teknisen johtajan Jukka Antilan mukaan testit tehdään puolueettomasti ja huolellisesti.

– Testirenkaat hankitaan kaupasta. 4–5 eri kuljettajaa ajaa niillä sokkona. Ajoa tehdään lumella, jäällä sekä kuivalla ja märällä asfaltilla. Kuukausia kestävissä testeissä renkaiden erot tulevat kyllä näkyviin, sanoo Antila.

Uusiorenkaita testataan vähän, koska niiden osuus markkinoista on niin pieni. Pärjääkö uusiorengas vertailuissa?

– Vaikka uusiorenkaan pinta on sama, sen runko voi hiukan vaihdella. Jos laadunvalvonta toimii ja rengas on tehty oikein, parhaimmillaan ne ovat täysin kilpailukykyisiä keskitason uusiin renkaisiin verrattuna, toteaa Antila.