Venäjä nosti uusia syytteitä Bill Browderia vastaan ja vaatii sijoittajan luovuttamista

Sergei Magnitskin murha pannaan nyt Browderin syyksi.

talousrikokset
Bill Browder
Bill BrowderRobin Van Lonkhuijsen / EPA

Venäjän syyttäjäviranomaiset ovat nostaneet uusia syytteitä rahanpesuepäilyjä paljastanutta sijoittaja Bill Browderia vastaan. Venäläiset viranomaiset syyttävät häntä nyt asianajaja Sergei Magnitskin murhan järjestämisestä. Browder kertoi syytteistä itse Twitterissä.

Browder luonnehti uusia syytteitä Venäjän presidentti Vladimir Putinin "harhauneksi" ja reaktioksi siihen, että Venäjä jäi kiinni ex-agentti Sergei Skripalin myrkyttämisestä. Venäjän syyttäjäviranomaisen edustaja Nikolai Atmonjev ilmoitti, että Browder voitaisiin tuomita jopa 20 vuoden vankeuteen, jos tämä todetaan syylliseksi. Atmonjevin mukaan Venäjä aikoo etsintäkuuluttaa Browderin lähiaikoina.

Venäjä syyttää Browderia sekaantumisesta laajaan kansainväliseen petosvyyhteen ja Magnitskin murhaamisesta myrkyllä, kertoo venäläinen RT. Venäläisten mukaan Magnitski olisi tapettu "Nato-maissa kehitetyllä myrkyllä", kirjoittaa uutistoimisto AP:n kirjeenvaihtaja Natalia Vasiljeva Twitterissä.

Venäjä on jo useamman kerran aiemmin vaatinut Browderin luovuttamista, syytettynä sekaantumisesta talousrikoksiin ja veropetoksiin. Browder on torjunut syytökset täysin perättöminä, eikä Interpol ole tähän asti tukenut luovutusvaatimuksia.

Asia on tällä viikolla erityisen ajankohtainen, koska Venäjä tavoittelee Interpolin johtajan tehtävää omalle ehdokkaalleen. Valinta on tarkoitus tehdä keskiviikkona, kertoo FT.

Browderin perustama Hermitage Capital Management -rahasto on äskettäin tehnyt tutkintapyyntöjä Pohjoismaissa Nordeaa koskevista rahanpesuepäilyistä.

Tunnetaan Kreml-kriitikkona

Browder on tunnettu Kreml-kriitikko, ja hän on nostanut julkisuuteen esille Venäjän korruptiota ja talousrikollisuutta. Hänet tuomittiin viime vuonna poissaolevana moskovalaisessa tuomioistuimessa, ja hän sai tuolloin yhdeksän vuoden vankileirituomion.

Edellinen, yhtä pitkä tuomio langetettiin hänelle vuonna 2013. Perusteena oli konkurssirikos ja veronkierto. Magnitski hoiti Browderin rahaston asioita Venäjällä, mutta kuoli epäselvissä oloissa tutkintavankeudessa Venäjällä vuonna 2009. Hänet pidätettiin sen jälkeen kun hän oli syyttänyt Venäjän sisäministeriötä laajasta veronkierrosta.

Magnitskin mukaan nimettiin Yhdysvalloissa vuonna 2012 säädetty laki, joka kieltää ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneiltä pääsyn Yhdysvaltoihin ja mahdollistaa heidän varojensa jäädyttämisen.