Nuori kirkkovaltuutettu Susanna Rinne haluaa kirkon kuuluvan kaikille: "Kaikki saavat tulla sellaisina kuin ovat"

Seurakuntavaalien äänestysinto oli suurimmillaan vuonna 2010, kun alle 18-vuotiaat saivat äänioikeuden ja Ajankohtaisen Kakkosen homoilta sähköisti keskustelun.

seurakunnat
Susanna Rinne
Susanna Rinne oli ehdolla seurakuntavaaleissa ensimmäistä kertaa. Luottamustehtävät Vantaan seurakuntayhtymän kirkkovaltuustossa ja Tikkurilan seurakuntaneuvostossa alkavat ensi vuonna.Mikko Koski / Yle

Susanna Rinne on 24-vuotias vantaalainen teologian opiskelija, joka puhkuu intoa.

Ensi vuoden alusta lähtien hän istuu päättäjän paikalla Vantaan seurakuntayhtymän kirkkovaltuustossa ja Tikkurilan seurakuntaneuvostossa.

Tärkeimmät syyt lähteä mukaan kirkon päätöksentekoon löytyivät helposti.

– Haluan olla kehittämässä meidän kirkkoa entisestään. Ottamaan enemmän vastuuta ympäristöstä. Toivon, että kirkosta tulisi entistä enemmän paikka, jossa kaikki haluaisivat olla mukana.

Kun kirkon asiat ovat ajan tasalla, se alkaa kiinnostaa nuoriakin enemmän.

Susanna Rinne

Susanna sanoo että hänellä on aika liberaalit arvot

– Kirkko kuuluu kaikille. Kaikki saavat tulla kirkkoon sellaisina kuin ovat ja esimerkiksi kaikki saadaan vihkiä kirkossa. Nämä ovat minulle tärkeitä asioita.

Susannan mielestä nuorten pitää päästä mukaan päätöksentekoon, jotta heidän äänensä saataisiin kuuluville.

Hänen mielestään nuoret haluavat tehdä kirkosta matalan kynnyksen paikan, johon kaikki olisivat tervetulleita ja jonka arvot vastaisivat tämän hetkisiä arvoja.

– Siinä vaiheessa kun kirkon asiat ovat ajan tasalla, niin se alkaa kiinnostaa varmasti nuoriakin enemmän.

Äänestysinto nousi vuonna 2010

Susannan kaltaisia alle kolmikymppisiä päättäjiä löytyy seurakunnista vain vähän.

Seurakuntavaalien ehdokkaista alle 30-vuotiaita oli 6 prosenttia ja valituiksi tulleista 6,4 prosenttia, kertoo tutkija Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimuskeskuksesta.

Korkeaan äänestysintoon vaikutti paljolti Ajankohtaisen Kakkosen homoilta-ohjelma.

Tutkija Veli-Matti Salminen

Nuoria on yritetty innostaa äänestämään. Parhaiten onnistuttiin vuonna 2010, kun kirkkoon kuuluvat 16-17 -vuotiaat saivat äänioikeuden.

Asiasta kampanjoitiin kovasti ja yli 15 prosenttia uusista äänioikeutetuista kävi uurnilla. Salmisen mielestä on harmillista, että nuorten äänestysinto on sen jälkeen laskenut.

Taulukkografiikka 16-17 vuotiaiden äänestysaktiivisuudesta seurakuntavaaleissa
Yle Uutisgrafiikka

Salmisen mukaan vuosi 2010 oli seurakuntavaaleihin osallistumisen huippuvuosi. Salmisen mielestä tähän vaikutti osaltaan Ylen Ajankohtaisen Kakkosen keskusteluohjelma lokakuussa.

– Väittäisin, että korkeaan äänestysintoon vaikutti paljolti Ajankohtaisen Kakkosen homoilta-ohjelma, jonka jälkeen oli ennätysmäärä kirkosta eroamisia ja myöskin valtavan paljon kirkon ympärillä käytävää keskustelua.

– Oli myös kiinnostusta kirkkoon siltä kannalta, että mitä hyvää kirkko tekee? Se herätti liikehdintää ja aktivoi ihmisiä äänestämään.

Äänestysinnon hiipuminen näkyy myös yleisesti.

Taulukkografiikka äänestysaktiivisuudesta seurakuntavaaleissa
Yle Uutisgrafiikka

Evankelisluterilaisen kirkon näkemyksiä on viime aikoina haastettu entistäkin enemmän samaa sukupuolta olevin parien avioliittoon vihkimisen vuoksi.

Salminen on hieman yllättänyt siitä, että asia ei kuitenkaan noussut näkyvästi näiden vaalien teemaksi

– Ehkä se on yllätys, että ei käyty laajaa julkista keskustelua. Kyllä se varmaan jokaikisessä seurakunnassa jollakin tavalla koskettaa ja on pitkällinen ja vaikea aihe kirkolle.

Salminen arvioi, että samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkimistä kannattavat pyrkivät viemään asiaa eteenpäin seurakunnissa itsenäisillä ratkaisuilla ja pappien omantunnon vapautta käyttäen.

Veli-Matti Salminen tutkija Kirkon tutkimuskeskus
Tutkija Veli-Matti Salmisen mielestä nuoria tulisi kannustaa osallistumaan seurakuntavaaleihin, koska kirkon työtä tarvitaan jatkossakin.Markku Pitkänen / Yle

Susanna Rinteen ja muiden nuorten luottamushenkilöiden on tehtävä kovasti töitä saadakseen nuorten äänet kuuluviin.

Kirkkovaltuustoihin valittujen keski-ikä on 55,5 vuotta. Se on korkeampi kuin kaksissa aiemmissa vaaleissa. Vuonna 2010 keski-ikä oli vajaat 51,8 vuotta ja 2014 se nousi noin 54 vuoteen.

Seurakuntavaaleissa valittiin 400 seurakuntaan noin 9 000 luottamushenkilöä. Seurakuntavaalien tulokset löytyvät evankelisluterilaisen kirkon (siirryt toiseen palveluun) sivuilta.

Lue myös:

Seurakuntavaalien nuorimmat valtuutetut Kälviältä – nuoret eivät silti innostuneet uurnille

Harva äänestää seurakuntavaaleissa, vaikka kannattaisi: luottamushenkilöt päättävät kirkollisverorahojesi käytöstä

Seurakuntavaaleilla on myös poliittista merkitystä – silti puolueiden nimet ovat harvoin mukana ehdokaslistoilla

Seurakuntavaaleissa yli 16 000 ehdokasta – Vaalikone avattu: Lähes puolet sallisi homoparien vihkimisen