Kansa irvaili Trumpin puheille metsän haravoinnista – ei ehkä olisi kannattanut: "Presidentti käytti oikeita termejä"

Presidentti Trumpin käyttämä "raking and cleaning" saattaa tarkoittaa hakkuujätteiden keräämistä tienvarteen puskutraktorilla.

Donald Trump
Trump vierailemassa Malibussa.
Genaro Molina / AOP

Aina ei kannattaisi riemastua vaikka riemastuttaisi. Nyt on voinut käydä niin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin metsänhoitolausumille ilkkumisessa, sanoo suomalainen metsätalousasiantuntija.

Kalifornian metsäpaloalueilla vieraillut Trump kehui viikonloppuna Suomea ja Suomen metsänhoitoa viitaten keskusteluunsa presidentti Sauli Niinistön kanssa. Trump sanoi, että Suomessa putsataan metsiä, jolloin palot eivät pääse helposti raivoaamaan suuriksi. Hän käytti sanoja "raking" ja "cleaning".

Trump vaikutti puhuvan haravoinnista (raking). Tästä ihmiset niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin innostuivat, ja sosiaalinen media purskahti täyteen meemejä, joissa muun muassa kevyttä puutarhaharavaa tyrkytettiin metsänhoitoon. Presidentti Niinistö totesi, ettei ollut puhunut Trumpin kanssa haravoinnista – metsänhoidosta kylläkin.

Mutta, mutta. Voi ollakin, että Trump tarkoitti hieman järeämpää värkkiä: puskutraktorin keulaan kiinnitettävää "haravaa". Niistä on viljalti näyttäviä kuvia vaikkapa Googlen kuvahaussa tässä osoitteessa (siirryt toiseen palveluun).

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Antti Asikainen on erikoistunut puunkorjuun ja metsänhoidon teknologiaan ja hänen mielestään Trump puhui asiaa.

– Suomen kielellä: hakkuutähteitä korjataan hakkuualueilta talteen tienvarteen ja siinä käytetään puskutraktoreita, joissa edessä on "brush rake", eräänlainen pystysuora ritilä. Sillä työnnetään sitten hakkuutähteet kasoihin. Ne voidaan sitten talvisin polttaa.

– Sillä saavutetaan se, että metsää on helpompi uudistaa, mutta ennen kaikkea sillä vähennetään metsäpalon riskiä ja jos sellainen sattuu, niin sen intensiteettiä, Asikainen sanoo.

Asikaisen mukaan on tietenkin kokonaan eri asia, tiesikö Trump tarkalleen, millaista termiä hän käytti.

– Metsäteknologin näkökulmasta hän käytti oikeaa termiä oikeassa paikassa. Raking-menetelmää todellakin käytetään metsäpalojen estämisessä.

Asikainen kertoo, että vastaavia menetelmiä käytettiin Suomessakin parikymmentä vuotta sitten, mutta nykyään suuret metsätyökoneet pystyvät jo kasaamaan kerättävän hakkuutähteen suoraan suurissa erissä pois metsästä. Meillä ei tarvitse enää haravoida.

Myös termi "cleaning" on täysin oikea ja sillä tarkoitetaan metsän putsaamista ylimääräisestä palavasta rojusta.

– Se ei ole mitään harjan tai haravan heiluttelua, Asikainen sanoo.

Se joka halua syventää tietojaan Trumpin – todennäköisesti – tarkoittamasta metsänhoidosta, voi lukea asiaa käsittelevän tieteellisen artikkelin täältä (englanniksi) (siirryt toiseen palveluun).

Trumpin metsähoitopuheiden suomenkielisistä merkityksistä kertoi ensimmäisenä Uusi Suomi (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Trumpin lausahdus metsän haravoinnista sytytti Twitterin liekkeihin, #RakeNews vetää vitsailijoita puoleensa

Presidentti Niinistö ei puhunut metsien haravoinnista Trumpin kanssa, metsänhoidosta kyllä