Kainuuseen tarvitaan tulevina vuosina jopa 4000 uutta työntekijää – "työttömien osaaminen ja tarjolla olevat työpaikat eivät kohtaa"

Teollisten investointien myötä Kainuuseen on syntymässä tuhansia uusia työpaikkoja.

Kajaani
Läheltä
Työvoimapulaa voidaan helpottaa robotiikalla, automaatiolla ja vuokratyövoimalla.Yle

Monien yritysten tilanne näyttää aikaisempaa valoisammalta, ja myös pahin työttömyys on taittumaan päin Kainuussa. Positiivisimmissa laskelmissa työpaikkojen määrä kasvaisi Kainuussa jopa yli neljällä tuhannella vuoden 2015 tasosta vuoteen 2030.

Muun muassa Terrafamen akkukemikaalitehdas on luomassa Kainuuseen uusia työpaikkoja. Tarve korvata muovia puumateriaalilla lisää taas kysyntää metsäteollisuuden tuotteille.

Lisäksi peliala kasvaa voimakkaasti Kainuussa.

Hankaluutena Kainuun työmarkkinoilla on runsas työvoiman eläköityminen ja pienenevät työmarkkinoille tulevat ikäluokat. Työikäisten määrä laskee Kainuussa nopeasti.

– Kainuussa työttömien osaaminen ja tarjolla olevat työpaikat eivät kohtaa. Täytyy jatkaa koulutusta, houkutella opiskelijoita ja lisätä kansainvälistä rekrytointia, sanoo Kainuun Liiton aluekehitysjohtaja Jouni Ponnikas.

Ponnikkaan mukaan isot hankkeet eivät kuitenkaan kaadu, vaikka maakuntaan ei löydettäisi työvoimaa.

– Täytyy muistaa, että osa työtä on korvattavissa robotiikalla ja automaatiolla. Myös vuokratyövoiman käyttö helpottaa työvoiman saatavuutta, kertoo Ponnikas.