Kadonneen Jari Pesosen tapauksessa vaaditaan 10 vuoden rangaistusta taposta – syytetty kiistää teon

Kadonneen Jari Pesosen ruumis on yhä kateissa. Poikkeksellisen tapauksen käsittely alkoi tänään Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa.

henkirikokset
Jari Pesosen taposta syytetty Juha Karhapää (oik.) Pohjois-Karjalan käräjoikeuden käsittelyssä 20.11.2018.
Syytetty 41-vuotias mies (oik.) on ollut vangittuna tammikuusta lähtien.Annika Martikainen / Yle

Syyttäjä vaatii 41-vuotiaalle ilomantsilaiselle miehelle vähintään kymmenen vuoden vankeusrangaistusta taposta vuonna 2005 kadonneen Jari Pesosen tapauksessa. Syytetty kiistää teon ja vaatii vapauttamista tutkintavankeudesta.

Poliisin esitutkinnan perusteella Jari Pesonen surmattiin yöllä henkilöautossa matkalla Ilomantsista Joensuuhun elokuun puolivälissä vuonna 2005. Kolmen henkilön epäillään auttaneen ruumiin kuljettamisessa ja piilottamisessa, mutta heidän osaltaan syytteet ovat vanhentuneet.

Tapaus on poikkeuksellinen, sillä Pesosen ruumista ei ole löytynyt poliisin laajoista maastoetsinnöistä huolimatta. Ruumista on etsitty Hattuvaaran alueelta Ilomantsista.

Asian käsittely on aloitettu tänään tiistaina Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. Tapon lisäksi juttuun liittyy syytteet törkeästä huumausainerikoksesta, ampuma-aserikoksesta ja alkoholirikoksesta.

Syyttäjän mukaan tapausta alettiin tutkia henkirikoksena sen jälkeen, kun yksi henkilö halusi kertoa tapahtuneesta vuosia tapahtuneen jälkeen. Hän ei itse ole syytettynä.

Jari Pesonen
Ilomantsilainen Jari Pesonen katosi yli 13 vuotta sitten.Yle

Syyttäjä Osmo Mannisen mukaan tapauksen tutkimista vaikeuttaa se, että Pesosen katoamisesta on niin pitkä aika, että todistajien muistikuvat ovat osin jo haalistuneet. Todistajien kertomukset tapahtumien kulusta ovat vaihdelleet eri vaiheissa tutkintaa.

– Siitä lähdetään, että todistajat ovat nyt vihdoinkin kertoneet asiat niin kuin ne ovat oikeasti menneet. Se mitä on 13 vuotta sitten kerrottu, ei ole välttämättä pitänyt paikkansa, sanoo Manninen.

Puolustusasianajaja Seppo Kolari kertoo, että syytetty kiistää aiheuttaneensa Jari Pesosen kuoleman.

– Esitutkinta ei mielestäni ole varmuudella osoittanut, että tässä on kyse sellaisesta rikoksesta, mistä syyttäjä rangaistusta vaatii, sanoo Kolari.

Syytetty 41-vuotias mies on ollut vangittuna tammikuusta lähtien. Esitutkinnan aikana vangittuna oli taposta nyt syytetyn miehen lisäksi kaksi muuta henkilöä, jotka myöhemmin vapautettiin.

Juttua päivitetty 20.11.2018 klo 14:57: Lisätty syyttäjän ja puolustusasianajajan kommentit.

Lue myös:

Elävä arkisto: Kadonneet: Jari Pesonen