Kokkolan kaupunginvaltuustossa heräsi huoli huumeista – budjetti kasaan pikavauhtia

Talousarvion käsittely sujui sopuisasti, budjettikirjaan kirjattiin vain pari tekstimuutosta.

kunnanvaltuustot
Kokkolan kaupunginvaltuuston istunto
Pekka Leppälä ja Sari Innanen vaihtavat ajatuksia juuri ennen budjettikokouksen alkua.Ari Vihanta / Yle

Kokkolan kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvion ilman määrärahamuutoksia, budjettikirjaan tuli ainoastaan kaksi tekstilisäystä kaupunginhallituksen esitykseen. Edellisvuosiin verrattuna budjettikirjan kannet lyötiin pikavauhtia kiinni – neljässä ja puolessa tunnissa. Aiemmin taloudesta on puhuttu tuntikausia pidempään, myös ilmapiiri valtuustossa oli aiempaa rauhallisempi.

Valtuustoa puhuttivat muun muassa Soiten palvelutaso ja kaupungin maksuosuus sote-palveluista. Vihreät esitti, että kaupunki lisäisi Soiten rahoitusta kaupunginhallituksen esittämästä 158,9 miljoonasta eurosta 160,6 miljoonaan, SDP olisi nostanut summan 160 miljoonaan euroon. Molemmat esitykset kuitenkin kaatuivat selvin luvuin.

Riitta Rahkolan (kesk.) esitys perusopetuksen järjestämiseen sai osan valtuutetuista hieman hämilleen. Kun alun perin budjettikirjaan on kirjoitettu, että "kunta osoittaa oppivelvolliselle lähikoulun" muuttui teksti äänin 23–20 muotoon "kunta osoittaa oppivelvollisille lähikoulun, jonka painoarvona käytetään oppilasmäärää ja etäisyyksiä.”

– Ymmärsinkö oikein, että Rahkola haluaa muuttaa kouluverkosta tekemäämme päätöstä, kysyi Jutta Urpilainen (sd.).

–Tämä ei korvaa aiempaa päätöstä, vaan tässä kiinnitetään huomiota oppilaan tilanteeseen eli mikä on parempi oppilaan kannalta, vastasi Rahkola.

SDP:n esityksestä budjettikirjaan tehtiin tekstilisäys, jonka mukaan kaupunginteatterin toimitilat saatetaan vuoden 2019 aikana työsuojelusäädösten mukaiseen kuntoon. Kaupunkiympäristöjohtaja Nina Kujalan mukaan teatterin kosteusvaurioita tutkii parhaillaan ulkopuolinen yritys ja korjaustyöt on aloitettu. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tietoa, kuinka laajoja korjauksia talo vaatii.

Huolia työvoimapulasta huumeisiin

Talousarviokokoukseksi euroista puhuttiin harvinaisen vähän. Liekö sitäkään aiemmin koettu, että talousjohtaja ei päässyt ääneen kertaakaan kokouksen aikana. Valtuutetut jakoivatkin vuolaasti kiitosta budjetin valmistelusta virkamiehille ja kaupunginhallitukselle.

Eniten huolta valtuutetuissa tuntuivat herättävän pelko kirurgisten leikkausten keskittämisestä muualle kuin Kokkolaan ja kaupungin huumetilanne. Myös työvoiman saatavuus ja väestökato olivat aiheena useammassa puheenvuorossa.

– Väestö vähenee ja yrityksillä on jo nyt työvoimapulaa. Joudummekin pohtimaan maahanmuuttoa uudessa valossa, totesi Stefan Anderson (r.).

Huumeet nousivat esille jo puolueiden ryhmäpuheenvuoroissa, alle 30-vuotiaiden yliannostukset kaksinkertaistuivat kesällä ja kolmen nuoren epäillään kuolleen yliannostukseen.

Nuorisovaltuutettu Oliver Pietilä kertoi havahtuneensa ongelmaan, kun hänelle peruskoulusta tuttu nuori joutui sairaalaan veressään kuutta eri ainetta aina heroiiniin asti. Pietilä kertoikin, että huumeita on jopa helpompi saada kuin alkoholia, koska alkoholin valvonta on niin tiukkaa.

–Kaikkein tärkeintä on että elämän sisältö on niin mielekästä, ettei huumeita tarvitse käyttää. Ja siihen voi kaupunginvaltuusto omilla panostuksillaan tehdä suuria muutoksia. vakuuttaa Pietilä.

– Mahdollistetaan harrastaminen kaikille, niin keskustassa kuin vähän sivummalla asuville. Siinä on tärkeää kulkeminen eli miten päästään keskustaan. Bussiliikenteeseen olisi hyvä satsata ja viedä harrastuksia myös sivummalle. Harrastustoiminnan lisäksi työllistäminen on yksi keino, lisäsi nuorisovaltuutettu Eemeli Valli.