Airbnb poistaa majoituskohteensa Israelin siirtokunnista – Israelilaisministerit suuttuivat: "Kurjista kurjin boikottiyritys"

Israel kehottaa majoittajia haastamaan Airbnb:n oikeuteen.

Israelin siirtokunnat
Airbnb-asunto siirtokunnassa
Yoav Sorek piti Airbnb-sivustolla listattua aamiaismajoituspalvelua pohjoisella Länsirannalla sijaitsevassa Ofran siirtokunnassa tammikuussa 2016.David Vaaknin / The Washington Post via Getty Images

Kotimajoitusta välittävä verkkoalusta Airbnb on ilmoittanut poistavansa kohteensa Israelin siirtokuntien alueilta Länsirannalla.

Yhtiö kertoi poistavansa alueelta noin 200 tarjolla ollutta majoituspaikkaa ja lopettavansa toimintansa siirtokunnissa. Lausunnon mukaan siirtokunnat ovat "israelilaisten ja palestiinalaisten välisen kriisin ytimessä".

Airbnb ei ole kertonut milloin muutos astuu voimaan.

Israel ei ole ottanut uutista hyvällä. Strategisten asioiden ministeri Gilad Erdan, joka myös valvoo maansa toimia palestiinalaisjohtoista boikottiliikehdintää vastaan, on pyytänyt siirtokuntien Airbnb-majoittajia nostamaan oikeusjuttuja yhtiötä vastaan. Israel on säätänyt boikotointia kieltäviä lakeja.

– Kansallisia konflikteja esiintyy eri puolilla maailmaa. Airbnb:n johdon täytyy selittää, miksi he päättivät panna toimeen tämän poliittisen ja syrjivän päätöksen Israelin valtion kansalaisten tapauksessa, Erdan sanoo.

Israelin turismista vastaava ministeri Yariv Levin puolestaan haukkui päätöksen "kurjista kurjimmaksi boikottiyritykseksi" ja pyysi toimistoaan rajoittamaan Airbnb:n toimintaa koko maassa. Hän myös ohjeisti ministeriötä käynnistämään matkailuohjelman Länsirannan siirtokunnissa.

Israelin tv-kanava 13:n haastattelussa Levin sanoi, ettei Israelille kerrottu päätöksestä etukäteen. Hänen mukaansa Israel saattaa vastata tukemalla majoittajien yhtiötä vastaan nostamia oikeusjuttuja Yhdysvalloissa.

Epäeettistä?

Airbnb on aiemmin puolustanut toimintaansa Israelin asuttamalla Länsirannalla sillä, ettei se ole ristiriidassa Yhdysvaltain lakien kanssa. Se on myös korostanut toiminta-ajatustaan "tuoda ihmisiä yhteen niin monissa paikoissa kuin mahdollista ympäri maailman."

Yhtiö kertoo peruutuspäätöksensä syntyneen asiantuntijoiden kuulemisen ja eettisen pohdinnan seurauksena. Suurin osa kansainvälisestä yhteisöstä pitää siirtokuntia laittomina. Palestiinalaiset ja jotkut ihmisoikeusryhmät ovat pitkään taistelleet Airbnb-listauksien poistamiseksi siirtokunnista.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch aikoo julkaista huomenna raportin majoituspalveluista siirtokunnissa. Järjestön elinkeinoelämän ja ihmisoikeuksien osaston johtaja Arvind Ganesan sanoo Airbnb:n ratkaisun osoittavan, ettei majoituspalveluiden tarjoaminen voi olla ristiriidassa ihmisoikeuksiin liittyvän vastuun kanssa.

Ganesan kehottaa myös muita yrityksiä toimimaan samoin.

"Päätös ristiriidassa syrjintälakien kanssa"

Kansainvälisen lain asiantuntija Eugene Kontorovich sanoo Airbnb:n ratkaisua juutalaisvihamieliseksi. Hänen mukaansa se on myös yhteistyön tekemistä palestiinalaisjohtoisen, israelilaisyritysten boikotointiin kannustavan liikkeen kanssa.

Kontorovich toimii konservatiivisessa ajatushautomossa Jerusalemissa. Hän on ollut mukana luonnostelemassa Yhdysvaltain ja Israelin boikotteja torjuvaa lainsäädäntöä.

Hän sanoo Airbnb:n poistavan Länsirannan kohteet, vaikka se samaan aikaan antaa toimintansa jatkua edelleen joillakin toisilla miehitetyillä tai kiistellyillä alueilla, kuten Kyproksen pohjoisosassa, Vuoristo-Karabahissa tai Länsi-Saharassa.

– Airbnb:n lähestymistapa saattaa olla ristiriidassa Yhdysvaltain liittovaltion boikotointi- ja syrjintälakien kanssa, Kontorovich toteaa.

Länsiranta ja Itä-Jerusalem ovat olleet Israelin hallinnassa vuodesta 1967. Muun muassa YK ja Euroopan unioni pitävät siirtokuntia laittomina.

Lue lisää:

Verottaja näkee kaiken: Uber, Airbnb ja muu jakamistalous nousukiidossa – 2 400 asunnon "lyhytaikaista vuokraajaa" unohti ilmoittaa tulonsa

Asuntosijoittajat haistoivat matkailun kasvun – Airbnb-myynti mitataan jo miljoonissa Rovaniemellä

Lähteet: AP, Reuters