1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. avaruusliikenne

Brittimiljardööri Richard Branson teki jumbojetistään avaruusraketin laukaisualustan – "Mitä ihmettä roikkuu siivistäni"

Raketit ovat nyt rikkaiden visionäärien bisnes.

avaruusliikenne
.
Bransonin raketti on tarkoitus laukaista Boeing 747 -koneen vasemmasta siivestä.Virgin Orbit

Brittimiljardööri Richard Branson on kertonut yhtiönsä tehneen onnistuneen koelennon Boeing 747 -jumbojetilla, joka on suunniteltu avaruusalusten laukaisuun.

Maanantaina Branson kirjoitti blogissaan (siirryt toiseen palveluun) lennosta, jossa Launcherone-raketti oli kiinnitetty aiemmin Virgin Atlantic -lentoyhtiön käytössä olleen jumbojetin vasemman siiven alapintaan.

– Jos 747-koneemme osaisi puhua, se todennäköisesti kysyisi: "mitä ihmettä roikkuu siivistäni", Branson kirjoittaa.

Kyseessä on Bransonin mukaan ensimmäinen kerta, kun Boeing 747 -mallinen lentokone kuljettaa avaruusrakettia. Aiemmin Nasa on käyttänyt jumbojettejä muun muassa avaruussukkuloiden siirtelyyn laskeutumispaikoilta takaisin laukaisupaikoille.

Satelliitteja ja avaruuslentoja

Bransonin liiketoiminta keskittyy perinteisten, suurten satelliittien sijasta pieniin nanosatelliitteihin, jotka voivat painaa alle kymmenen kilogrammaa.

Virgin Orbit -yhtiön noin 20 metrin pituisen raketin hyötykuorman kerrotaan olevan 300–500 kilogrammaa ja sinne mahtuu useita nanosatelliitteja. Yhtiön asiakkaita ovat muun muassa nanosatelliittien avulla maailmanlaajuisia internet-yhteyksiä tuottavat yritykset.

Myös Bransonin tapa laukaista raketti poikkeaa perinteisestä: raketti viedään kymmenen kilometrin korkeuteen ja annetaan sille vauhtia perinteisin menetelmin, eli jumbojetin avulla. Raketti tarvitsee näin huomattavasti vähemmän polttoainetta ja siitä voidaan rakentaa paljon pienempi ja edullisempi.

Vuonna 2012 jyväskyläläisessä bisnesseminaarissakin puhujana vierailleen Bransonin tavoite on laukaista ensimmäinen raketti jo vuoden 2019 alkupuolella.

Rahakkaiden liiketoimintaa

Bransonin tavoite on tarjota Virgin Galactic -yhtiönsä avulla avaruuslentoja yksityishenkilöille.

Myös PayPalin perustajana rahansa ansainneen ja Teslan toimitusjohtajana tunnetun Elon Muskin SpaceX-yhtiö on kehittänyt avaruusraketteja. Ne kuljettavat muun muassa satelliitteja avaruuteen ja rahtia kansainväliselle avaruusasemalle.

SpaceX-yhtiön suunnitelmana on rakentaa Mars-planeetalle asutusta.

.
Virgin Orbit

Juttua korjattu 20.11.2018 klo 5.37: Korjattu tieto, että Elon Musk oli yksi maksuvälityspalvelu PayPalin perustajista, ei Amazonin.

Lue seuraavaksi