Ivanka Trump käytti henkilökohtaista sähköpostiaan työasioiden hoitamiseen

Trumpin lakimiehen mukaan kyse on ollut lähinnä perheasioihin liittyvistä järjestelyistä.

Ivanka Trump
Ivanka Trump.
Ivanka Trump.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin tytär ja neuvonantaja Ivanka Trump on käyttänyt yksityistä sähköpostiaan työasioiden hoitamiseen, kertoo Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan sähköposteja lähetettiin Valkoisen talon avustajille, hallituksen virkamiehille ja Ivankan omille avustajille.

Henkilökohtaisen sähköpostitilin käyttö rikkoo Yhdysvalloissa lakia, jonka mukaan kaikki Valkoisen talon virallinen viestintä on arkistoitava.

Tapaus muistuttaa demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin sähköpostijupakkaa. Vuoden 2016 presidentinvaalien aikaan Donald Trump arvosteli rajusti vastaehdokastaan Clintonia tämän käytettyä yksityistä sähköpostipalvelinta työasioiden hoitoon ulkoministeriaikana.

Trumpin edustaja: Kyse lähes aina perheasioista

Uutistoimisto AP:n mukaan Valkoinen talo ei maanantaina vastannut Trumpin sähköpostin käyttöön liittyviin kysymyksiin. Ivanka Trumpin lakimies Abbe Lowell ei lausunnossaan kiistänyt uutista.

– Vallanvaihdon yhteydessä neiti Trump käytti toisinaan yksityistä osoitettaan. Lähes aina kyse oli perheasioihin liittyvien kuljetusten ja aikataulujen järjestämisestä, sanoi lakimiestä edustava Peter Mirijanian.

Ero Clintonin sähköpostiskandaaliin on siinä, ettei Ivanka Trump järjestellyt itselleen yksityistä sähköpostipalvelinta kotiinsa tai toimistolleen, Mirijanian vertasi.

Mirijanianin mukaan viesteissä ei välitetty salassa pidettävää tietoa. Viestejä ei myöskään ole poistettu ja kaikki viestit on sittemmin taltioitu lakien mukaisesti.

Ivanka Trump ja Clinton ovat molemmet kertoneet, etteivät he tienneet tai he eivät olleet ymmärtäneet hallinnon sähköpostisääntöjä oikein.

Trump oli kampanja-aikanaan sitä mieltä, että Clintonin kuuluisi olla vankilassa sähköpostijupakan vuoksi.

Tieto Ivanka Trumpin sähköpostin käytöstä tuli Valkoisen talon tietoon kansalaisjärjestö American Oversightin tietopyynnön ansiosta.

Järjestö ei pidä uskottavana, että Ivanka Trump ei olisi tiennyt sähköpostisääntöjä, koska hänen isänsä oli käyttänyt sitä keskeisenä kampanjateemana.

Lähteet: AP