1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teollisuus

Metsä Groupin tehdasinvestointi Kemiin etenee – mahdollinen uusi isompi tehdas tulisi lähemmäs asutusta

teollisuus
Metsä Groupin Kemin tehtaiden pääkonttori ja sellutehdasta.
Riikka Rautiainen/ Yle

Metsä Fibre ja Metsäliitto Osuuskunta varautuvat rakentamaan Kemin Pajusaaren tehdasalueelle entistä suurempia ja korkeampia rakennuksia tulevien investointipäätösten mukaisesti. Metsä Group on laittanut vireille asemakaavan muutoksen tulevaa Kemin tehdasinvestointia varten.

Samassa yhteydessä yhtiö hakee myös Kemin kaupungilta lupaa tehdasalueella olevien kiinteistöjen suojelumerkintöjen muuttamiseen. Kemin kaupungin suunnittelupäällikön Jani Hiltusen mukaan kyseessä on neljä rakennusta, joista yhdessä on sr-1 ja muissa sr-2 suojelumerkintä.

Uusi isompi tehdas tulisi lähemmäs asutusta

Kemin sellutehtaan uusintaan liittyvässä esiselvityksessä uuden biotuotetehtaan vaatima pinta-ala on noin 60 hehtaaria ja se sijoittuisi nykyisen sellu- ja kartonkitehtaan viereen, mutta levittäytyisi myös entiselle Karihaaran saha-alueelle. Näin ollen uusi tehdas sijoittuisi lähemmäksi asutusta kaupungin suuntaan.

Rakennukset olisivat todennäköisesti myös aiempaa korkeampia, sillä tällä hetkellä tehdasalueelle voi rakentaa enimmillään 94 metriä ja joissakin paikoissa korkeintaan 66 metriä korkeita rakennuksia.

Yhtiö hakee lupaa kiinteistöjen suojelumerkintöjen muuttamiseen

Metsäyhtiön mukaan kaavassa tarkasteltaisiin nykyisellä tehdasalueella suurimpia sallittuja rakennus- ja rakennelmakorkeuksia ja muutettaisiin suojeltujen rakennusten suojelustatusta.

– Suojelustatuksen muutos koskee nykyisen tehdasalueen huonokuntoisia rakennuksia, esimerkiksi suljetun Karihaaran sahan rakennusta ja korjaamoa sekä nykyisen sellutehtaan korjaamoa ja entistä spriitehdasta. Nämä eivät sovellu osaksi uutta tehdasta ja ne sijoittuvat suunnitellulle tehdasalueelle, kertoo Metsä Groupin kiinteistöjohtaja Hannu Havanka.

Metsäyhtiö selvittää parhaillaan joko kokonaan uuden biotuotetehtaan rakentamista Kemiin tai nykyisen sellutehtaan uudistamista. Uusi tehdas olisi toteutuessaan miljardiluokan investointi.

Havangan mukaan vaiheasemakaavan muutos mahdollistaisi joka tapauksessa nykyisen tehdasalueen vapaamman kehittämisen, vaikka yhtiössä päädyttäisiin uudistamaan nykyistä tehdasta, eikä rakentamaan kokonaan uutta.

– Mahdollinen uusi tehdas sijoittuisi nykyiselle tehdasalueelle sekä Pajusaarelle että Sahansaarelle. Toivomme, että asemakaava saataisiin käsiteltyä ennen varsinaiseen suunnitteluvaiheeseen ryhtymistä eli ensi kevään aikana, sanoo Havanka.

Kemin kaupunki on päättänyt maanantaina, että se laittaa vireille yhtiön hakeman vaiheasemakaavan muutostyön.

Lue seuraavaksi