MOT: Poliisilaitosten yhdistämisestä sisäisiä ristiriitoja Itä-Suomessa

Yhdistäminen johti muun muassa palkkariitaan, jota selviteltiin työtuomioistuimessa.

poliisi
Kaksi poliisia.
Toni Pitkänen / Yle

Poliisilaitosten yhdistäminen entistä suuremmiksi alueiksi on poikinut monenlaisia ongelmia, kertoo Ylen tutkivan journalismin ajankohtaisohjelma MOT.

Itä-Suomessa savolaisten ja pohjoiskarjalaisten poliisien tulo saman poliisilaitoksen alle johti palkkariitaan sekä kanteluun Poliisihallitukselle, jossa Pohjois-Karjalan poliisiyhdistys ilmoitti menettäneensä luottamuksen laitoksen johtoon. Palkkariidassa oli kyse pohjoiskarjalaisten poliisien henkilökohtaisista suorituslisistä, jotka laitoksen johto halusi jäädyttää. Poliisit veivät asian työtuomioistuimeen, joka ratkaisi asian heidän edukseen.

MOT:n saamien tietojen mukaan yhä useampi Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisi on hakeutumassa töihin muualle.

Ohjelmassa haastatellun Itä-Suomen poliisilaitoksen päällikön Taisto Huokon mukaan haja-asutusalueen vähentynyt poliisien määrä on johtanut siihen, että jopa 20 prosenttia hälytyksistä selvitellään puhelimella, koska paikalle ei ole laittaa partiota.

Itä-Suomen poliisilaitoksen pääluottamusmiehen Eerik Soinisen mukaan isoa osaa pienemmistä rikoksista ei pystytä tutkimaan lainkaan. Esimerkkinä kerrotaan Outokumpu, jossa rattijuopumustilastot puhdistuivat kertaheitolla, kun paikkakunnalta poistui oma poliisi.

Asiaa käsitelleen MOT:n ohjelman voi katsoa Yle Areenasta. Ohjelman käsikirjoituksen voi myös lukea Ylen verkkosivuilta.