Päijät-Hämeessä keskimääräistä korkeammat aborttiluvut – maksuton ehkäisy voisi ratkaista ongelman

Asiaa käsiteltiin hyvinvointiyhtymän hallituksessa eilen

Lahti
Ehkäisyvälineitä
Ehkäisypillerit maksavat vuodessa noin 60 euroa, kierukka ja ehkäisykapselit noin puolet vähemmän.Katja Halinen / Yle

Päijät-Hämeessä pohditaan maksuttoman ehkäisyn tarjoamista alle 25-vuotiaille nuorille. Tällä hetkellä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella ehkäisyn saa ilmaiseksi ensimmäisiksi kolmeksi kuudaudeksi iästä riippumatta. Lisäksi asiakkaille voidaan tarjota maksutonta ehkäisyä, mikäli tällä ei ole varaa ehkäisyyn.

Hyvinvointiyhtymän mukaan maksuttoman ehkäisyn laajentamiselle olisi perusteita, mutta ensi vuoden talousarvio ei sitä mahdollista.

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä tehtiin viime vuonna huomattavasti enemmän raskaudenkeskeytyksiä kuin koko maassa keskimäärin. Valtakunnallisesti rasakaudenkeskeytyksiä tehtiin viime vuonna 8,2 tuhatta hedelmällisyysikäistä naista kohden. Päijät-Hämeen vastaava luku oli 11,9. 2010-luvun alkupuolella raskauden keskeytykset olivat 20 – 24 -vuotiaiden naisten keskuudessa yliedustettuina Lahdessa.

Asiaa käsiteltiin Asikkalan kunnan valtuustoaloitteen ja Lahden kaupungille tulleen kansalaisaloitteen pohjalta hyvinvointyhtymän hallituksen kokouksessa eilen, ja sen käsittelyä jatketaan yhtymävaltuustossa.