Oulun kaupunginhallitus vie kaupungin luottamushenkilövalintoja koskevan päätöksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Hallinto-oikeus kumosi marraskuun alussa Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa kesäkuussa 2017 tehdyt luottamushenkilövalinnat, koska kokouksessa annetut äänestysohjeet ovat olleet hallinto-oikeuden mielestä puutteelliset.

Oulu
Oulun kaupungintalon julkisivu.
Wasim Khuzam / Yle

Oulun kaupunginhallitus on päättänyt viedä kaupungin luottamushenkilövalintoja koskevan päätöksen korkeimman hallinto-oikeuden arvioitavaksi.

Hallinto-oikeus kumosi marraskuun alussa Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa kesäkuussa 2017 tehdyt luottamushenkilövalinnat. Syynä on se, että kokouksessa annetut äänestysohjeet ovat olleet hallinto-oikeuden mielestä puutteelliset sekä kuntalain ja Oulun kaupungin hallintosäädöksen vastaiset.

Muotovirheeksi tulkittiin se, että valtuuston jäseniä muistutettiin kokouksessa vain kerran myös kaikkien muiden kuin nimeltä ehdotettujen olevan vaalikelpoisia.

Kaupungin kanta on, että äänestysohjeissa ei ole ollut sellaisia virheitä, joilla olisi ollut vaikutusta vaalien lopputuloksiin.

Oulun kaupunginlakimies Jukka Lampén kertoi aikaisemmin Ylelle, että kuntalaki ei anna tarkkaa ohjeistusta äänestystilanteissa toimimiseen.

Kiistanalaiset valinnat koskevat luottamushenkilövalintoja muun muassa kaupunginhallitukseen, yhdyskuntalautakuntaan, rakennuslautakuntaan, hyvinvointilautakuntaan, sivistys- ja kulttuurilautakuntaan sekä tarkastuslautakuntaan toimikaudelle 2017–2021.

Uudet vaalit joudutaan järjestämään, mikäli korkein hallinto-oikeus vahvistaa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen.

Lue myös:

Oulussa erikoinen tilanne – kaupunginhallitus ja lautakunnat saatetaan joutua uusimaan, oikeuden mukaan valinnat olivat virheellisiä

Oulun kaupunginlakimies: kuntalakia tulkittu väärin luottamusvaalien kumoamispäätöksessä