Nettiostamisen rajoitukset ulkomailta eivät kaikille selviä – Tulli: Verot ja maksut yllättävät monesti

Ulkomailta halvemmalla tilaaminen houkuttelee, mutta verot ja tullit saattavat nostaa tavaran hintaa yllättävänkin paljon.

tullit
Näillä vinkeillä nettiostoksille Black Fridayna
Näillä vinkeillä nettiostoksille Black Fridayna

Netistä ostaminen lisääntyy koko ajan, mutta jotkut ovat kummastelleet, kun tilattua pakettia ei saakaan ulos postista. Syynä on, että tullit ovat maksamatta.

– Se on monta kertaa yllätys. Kun asiakas saa tullattavan lähetyksen saapumisilmoituksen postilta, hänen pitää reagoida tullatakseen lähetyksen, tulliylitarkastaja Nadja Painokallio muistutti tiistaina Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Tullimaksujen hoitamiseen on aikaa 20 päivää. Jos sitä ei tee, posti palauttaa paketin lähettäjälle, Painokallio kertoo.

Hänen mukaansa ihmisille ei ole välttämättä selvää, mitä ulkomaisista verkkokaupoista saa tilata ja mitä ei. Esimerkiksi tupakkaa ei saa tilata lainkaan, eikä lääkkeitä tai ilotulitteita ETA-alueen ulkopuolelta. Myös elintarvikkeisiin liittyy rajoituksia.

Lähtökohta on, että EU:n ulkopuolelta tulevat lähetykset pitää tullata. Yllätys voi olla se, että tullimaksut ja verot saattavat tehdä nettiostoksesta kuviteltua kalliimman. Karkea nyrkkisääntö on, että tullauksessa tilauksen kokonaishintaan lisätään 30 prosenttia.

Painokallio muistuttaa, että hintaraja on melko matala. Jos lähetyksen arvo ilman kuljetuskustannuksia on enintään 22 euroa, siitä ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa eikä tullia, mutta yli 22 euron lähetyksestä pitää maksaa arvonlisävero. Jos lähetyksen arvo ylittää 150 euroa, tilaajan tulee maksaa sekä arvonlisävero että tulli.

Painokallion mukaan tulli-ilmoituksen tekemisessä on ehkä hankalinta, jos tavaraa ei löydy tullin valmiilta listalta.

– Jos tavara löytyy sieltä, ei ole suurtakaan ongelmaa. Jos ei löydy, kannattaa selvittää tullinimikettä. Jos sitä ei löydy helposti, kannattaa kysyä tullista, hän neuvoo.

Netistä tilataan Suomeen laaja kirjo tavaraa, kuten vaatteita, autojen ja moottorien osia, kosmetiikkaa ja ravintolisiä, Painokallio luettelee.