Interpol äänestää uudesta johtajasta – Edellinen katosi Kiinaan, venäläisestä kenraalimajurista povataan seuraajaa

Poliisiylijohtaja Kolehmaisen mukaan järjestön politisoituminen ei ole näkynyt Suomessa.

INTERPOL
Meng Hongwei.
Kiinan pidättämälle Meng Hongweille haetaan nyt seuraajaa.Interpol

Kansainvälisen poliisijärjestön Interpolin johtajat kokoontuvat parhaillaan Dubaissa. Huomenna keskiviikkona kokouksen on määrä äänestää järjestön uudesta puheenjohtajasta. Pääehdokkaat ovat venäläinen kenraalimajuri Aleksandr Prokoptšuk ja eteläkorealainen Kim Jong-yang, joka on Interpolin tämänhetkinen virkaa tekevä johtaja.

Äänestystä seurataan nyt poikkeuksellisen tarkkaan, sillä poliisijärjestön riippumattomuus politiikasta on viime vuosina saanut useita kolauksia. Kuvaavaa on, että järjestön entinen puheenjohtaja, kiinalainen Meng Hongwei katosi syksyllä kesken kautensa.

Lokakuun alussa selvisi, että Kiinan viranomaiset olivat pidättäneet Mengin epäiltynä korruptiosta. Tämän jälkeen Peking ilmoitti, ettei Meng enää edusta Kiinaa, ja Interpolille saapui puheenjohtajan nimissä kirjoitettu erokirje. Poliisijärjestö noudatti sääntöjään ja hyväksyi eron mukisematta.

– Tapaus on herättänyt luonnollisesti paljon keskustelua. Koko menettelytapa oli hyvin poikkeuksellinen, kun puheenjohtaja yhtäkkiä vain katosi, Suomea kokouksessa edustava poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo.

Interpolin operatiivisen johtajan Jürgen Stockin mukaan hänellä ei ollut mitään syytä epäillä, että Mengin erokirje olisi syntynyt painostuksen alla. Periaatteessa jo pelkkä ilmoitus jäsenvaltiolta siitä, ettei henkilö enää edusta heitä, olisi Stockin mukaan riittänyt eron myöntämiseen.

– Tämä kuulostaa vähän tekniseltä, mutta meidän sääntöjemme mukaan ilmoitus (valtiolta) johtaa automaattisesti siihen, että hän ei ole enää meidän puheenjohtajamme, Stock kommentoi uutistoimisto AP:lle ennen Dubain kokousta.

Jatkaja Venäjältä?

Kiinalaisen puheenjohtajan seuraaja saattaa tulla Venäjältä. Tämä käänne on huolestuttanut kansalaisjärjestöjä, jotka ovat syyttäneet Venäjän käyttävän Interpolin kansainvälistä etsintäkuulutusjärjestelmää toisinajattelijoiden vainoamiseen. Poliittisista syistä annetut etsintäkuulutukset on nimenomaan kielletty järjestön säännöissä.

– Ei ole sopivaa, että Interpolin sääntöjä useasti rikkonut maa saa johtoaseman keskeisessä valvontainstituutiossa, brittiläisen Fair Trails -kansalaisjärjestön puheenjohtaja Jago Russels kritisoi Venäjää. (siirryt toiseen palveluun)

Venäjä on kiistänyt poliittiset etsintäkuulutukset jyrkästi, ja Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan maa tukee täysin rinnoin Prokoptšukin valintaa kansainvälisen poliisiorganisaation johtoon.

Kolehmaisen mukaan sama keskustelu politisoitumisesta käytiin, kun kiinalainen Meng valittiin puheenjohtajaksi. Huolet osoittautuivat turhiksi.

– Ainakaan Suomeen asti tällainen politisoituminen ei näkynyt etsintäkuulutuksissa sinä aikana, kun Meng ehti hoitaa tehtävää, Kolehmainen arvioi.

Politiikkaa vaikea välttää

Periaatteessa Interpolin pitäisi olla täysin politiikasta riippumaton poliisijärjestö. Poliisiylijohtaja Kolehmaisen mukaan rajankäyntiä politiikan kanssa on kuitenkin vaikea välttää.

Nyt käytävässä kokouksessa äänestetään esimerkiksi siitä, pitäisikö Kosovo hyväksyä järjestön täysvaltaiseksi jäseneksi. Kysymys on erittäin poliittinen, sillä kaikki Interpolin jäsenvaltiot eivät edes tunnusta Kosovon itsenäisyyttä.

– Pitäisi lähteä siitä, että järjestö on riippumaton, mutta jos joku haluaa politiikkaa tehdä, sillehän me ei voida mitään, Kolehmainen sanoo.

Valtioiden väliset jännitteet nousevat esiin myös puheenjohtajavaaleissa. Yhdysvalloissa neljän senaattorin ryhmä vaati eilen maanantaina presidentti Donald Trumpin hallintoa vastustamaan venäläisen nimeämistä Interpolin puheenjohtajaksi. Kremlin tiedottaja kutsui vetoomusta sekaantumiseksi Interpolin vaaleihin.

Ukraina vastustaa jyrkästi

Brittilehti The Times uutisoi viikonloppuna (siirryt toiseen palveluun), että brittiviranomaiset uskovat venäläisen tulevan valituksi. Tiedossa ei ole, miten yleinen tai paikkansapitävä tämä arvio on.

Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov ilmoitti maanantaina, että maa harkitsee Interpolista eroamista, mikäli Venäjän ehdokas valitaan järjestön johtoon.

– Venäjän mahdollinen puheenjohtajuus Interpolissa on absurdi, ja se on vastoin organisaation henkeä ja päämääriä, Avakov kirjoitti Facebookissa.

Keskiviikkona pidettävässä äänestyksessä 192 Interpolin jäsenvaltiolla on kullakin yksi ääni. Tullakseen valituksi uuden puheenjohtajan täytyy saada kaksi kolmasosaa annetuista äänistä.

Itse äänestys on salainen, eikä edes Interpolin itsensä tietoon jää, miten jäsenmaat äänestivät. Poliisiylijohtaja Kolehmainen ei halua kertoa, miten hän aikoo äänestää.

– Tässä on käytetty kokonaisharkintaa ja päätetty, ettei lähdetä tätä nyt avaamaan sen enempää julkisuuteen, Kolehmainen sanoo.

Lue lisää:

Ilta-Sanomat: Saako Putin taas makean voiton? Interpolin uusi johtaja saattaa tulla Venäjältä (siirryt toiseen palveluun)

Vaimolle jäi veitsi-emoji, kun Kiina nappasi omansa takaisin – Kiinaan voi olla vaikea luottaa, jos kuka tahansa voi kadota kuten Interpolin johtaja

Euroopan turvallisuus siirtyi belgialaisiin käsiin – Europolin uusi johtaja oli maansa ykköspoliisi Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen aikaan

Lähteet: Reuters, AP