Joensuun taidemuseo liittyi Sydneyn oopperatalon, Disneyn prinsessalinnan ja Sevillan kaupungintalon ketjuun

3D-video herättää Joensuussa taidemuseon julkisivun eloon kahdeksanminuuttisessa Näky-teoksessa.

taidemuseot
Joensuun taidemuseon seinällä videotaidetta.
Joensuun taidemuseon julkisivu toimii osana 3D-videoteosta.Tanja Perkkiö / Yle

Taidemuseon julkisivu pullistuu, väreilee, hajoaa tiiliksi ja lopulta tiilet tippuvat katsojien edestä ja taideteokset valuvat ikkunoista ulos kadulle ja liikkuvat pitkin seinäpintaa. Tällaisen visuaalisen elämyksen näyttää julkisivuun heijastettava kolmiulotteinen videoteos Joensuussa.

Näky-taideteoksella taidemuseo haluaa kertoa siitä mitä rakennuksen sisällä on. Idea lähti kasvamaan intendentti Ulla Pennasen aloitettua suunnittelemaan käyttöä apurahalle, jonka Jenny ja Antti Wihurin rahasto museolle myönsi.

Tekniikkaa kutsutaan 3D-mäppäykseksi ja sillä on tehty näyttäviä projisointeja maailmalla, mm. Sydneyn oopperatalolla ja Disneyn huvipuistoissa. YouTubeen on kuvattu Sevillan kaupungintalon julkisivuun tehty teos. (siirryt toiseen palveluun)

Joensuussa pääsuunnittelusta vastaa kuopiolainen taiteilija-arkkitehtipari Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo. Tekniikkaa käytetään koko ajan enemmän, mutta hinta on vielä este jokapäiväiseen toimintaan. Joensuussa tiimissä on 10 ihmistä. Opinnäytetyö vuodelta 2012 esittelee tekniikan käyttöä Suomessa tuolloin. (Hanna Pekkola: Video mapping ja 3D-projisointi (siirryt toiseen palveluun))

Wau-efektiä kahdeksan minuutin mittaisessa esityksessä riittää.

– Tarkoitus on, että tämä poikkeaa siitä tavanomaisesta staattisuudesta ja pysähtyneisyydestä, joka on museoista luotu kuva, kertoo intendentti Ulla Pennanen.

Kuvataiteella on kova imu, ainakin kun Amos Rex- taidemuseon Helsingissä saamaa suosiota katsotaan.

– Kaikki uusi kiinnostaa. Nyt kun Amos Helsingissä on esitellyt uutta tekniikkaa, niin kyllä täällä Joensuussa ollaan ajan hengessä mukana.

Joensuun Taidemuseo sai sadantuhannen euron apurahan teemalla Näyn toteuttamiseen. Jatkoa tulee helmikuussa museon sisätiloihin. Silloin esillä on Täky, josta ei vielä kerrota enempää. Näky esitetään kaikkiaan kahdeksan kertaa.