Lupaavan suomalaisurheilijan elämä oli lapsena kuolemaa ja väkivaltaa – mielen rauhoitti vapaaottelu, ja nykyisin hän yrittää ymmärtää myös pilkkaavia ihmisiä

Edward Walls saapui lapsena Suomeen keskeltä Norsunluurannikon sisällissotaa.

vapaaottelu
Edward Walls
Walls tähtää vapaaottelussa maailman huipulle. Hänen kohdallaan se tarkoittaa pääsyä ottelemaan Venäjän M1-organisaatioon.Mikko Savolainen / Yle

Lappeenranta– Jos kävit ulkona päivän, etkä nähnyt yhtään ruumiita, se oli hyvä päivä. Valitettavasti niitä näkyi.

Näin lapsuuttaan keskellä Norsunluurannikon sisällissotaa muistelee lappeenrantalaisella vapaaottelusalilla Edward Walls.

Mutta palataan Wallsin muistoihin Norsunluurannikolta myöhemmin.

Walls käy Lappeenrannan Lauritsalassa sijaitsevalla vapaaottelusalilla lähes päivittäin. Hän treenaa myös paljon kotona, esimerkiksi reaktionopeutta valotaulun avulla. Wallsin tie vapaaottelijaksi olisi voinut katketa jo alkutaipaleella, niin kauhea oli ensikosketus lajiin vuonna 2013.

Tuolloin lukiossa opiskellut Walls piti itseään taitavana amatöörinyrkkeilijänä ja uskoi selviytyvänsä vapaaottelutreeneistä kunnialla. Toisin kävi. Kyseessä oli sparripäivä, eli ottelun kaltainen harjoitus.

– Ego kaatui samantien. Tunsin itseni niin haavoittuvaksi. Mietin treenien jälkeen, että uskallanko lähteä takaisin tuonne enää.

Walls muistuttaa, että vielä joitakin vuosia sitten lajia treenattiin eri tavalla kuin nykyään. Silloin todella tapeltiin, muistelee ottelija.

Edward Walls ja Jukka Paananen treenaavat
Valmentaja Jukka Paananen (oik.) kertoo, että Wallsin nyrkkeilytaustan vuoksi vahva painija on myrkkyä tälle ottelijalle.Mikko Savolainen / Yle

Sisällissodan keskeltä Sammonlahteen

Vapaaottelussa maailman huipulle tähtäävä 24-vuotias suomalainen on syntynyt Norsunluurannikolla Länsi-Afrikassa. Kahdeksanvuotiaana Walls tuli vanhempiensa kanssa Suomeen, ja he asettuivat asumaan Lappeenrannan Sammonlahteen. Nyt Walls opiskelee tradenomiksi Saimaan ammattikorkeakoulussa.

Vuonna 2002 Wallsin perheen oli ollut pakko lähteä etsimään turvaa muualta, sillä kotimaassa oli alkanut sisällissota. Walls kuvailee kotimaansa silloisia tapahtumia sanomalla, ettei toivoisi samaa kenellekään.

– Ruumiita näkyi siellä täällä. Ei enää ollut kyse siitä, että kuoleeko, vaan että milloin oma aika tulee, sanoo Edward Walls.

Wallsin perheellä oli hänen kertomansa mukaan aika turvallinen ja vartioitu koti. Talon ulkopuolella oli vaarallista, siksi siellä liikuttiinkin aina isommissa porukoissa. Mielipiteitä ei uskallettu esittää, eikä politiikasta puhuttu. Ihmiset eivät uskaltaneet luottaa toisiinsa.

Osa perheestä jäi tuolloin kotimaahan, sillä lähtö tuli niin äkillisesti. Isän nimi oli nähty tappolistalla ja maasta oli poistuttava välittömästi.

Alku Lappeenrannassa ei ollut helppo

Norsunluurannikolla moni asia ratkaistiin väkivallalla. Se oli lapsena myös tämän tulevan ammattilaisvapaaottelijan ainoa keino ratkoa hankalia tilanteita. Ja hankalia tilanteita tuli. Wallsin mukaan hänen taustansa ja ihonvärinsä olivat syitä kiusaamiselle. Häntä nimiteltiin ja tönittiin.

– Olin tottunut siihen, että ongelmat hoidettiin väkivallalla. En osannut puhua tai ilmaista itseäni muulla tavalla. Kiusaajat pystyivät satuttamaan minua sanoilla, minun tapani oli väkivaltaisempi.

Wallsin suuri intohimo jo nuorena oli nyrkkeily. Hän treenasi ahkerasti ystävänsä kanssa, ja he jäivät ohjattujen treenien jälkeen tunneiksi salille treenaamaan lisää ja miettimään, mitä tänään oli opittu. Ystävä muutti kuitenkin perheensä kanssa pois kaupungista ja Walls jäi treenien jälkeen yksin.

Sitten vuonna 2013 häntä pyydettiin vapaaottelutreeneihin. Se oli onni, ajattelee Walls nyt, vaikka ensimmäiset kuukaudet treeneissä olivatkin yhtä selkäsaunaa.

Seuraava ammattilaisottelu lauantaina

Viime viikot Wallsin ajatukset ja kaikki harjoittelu on tähdännyt tulevan lauantain ammattilaisotteluun. Walls kohtaa (siirryt toiseen palveluun) Helsingissä vapaaotteluillassa kokeneen georgialaisen Paata Robakidzen. (siirryt toiseen palveluun)

Lappeenrantalaisottelijan piti kohdata Helsingissä venäläinen Mikhail Korobkov, mutta hän perui tulonsa. Ottelun peruuntuminen on harmi Wallsin urakehitykselle, sillä Korobkov on venäläisen M1-organisaation kova ottelija ja tuo ottelu olisi voinut olla oikotie ottelemaan Venäjälle kärkikahinoihin.

Edward Walls ja Jukka Paananen vapaaottelusalilla.

Vastustajan valinnalla on tässä lajissa suuri merkitys. Täytyy otella kovia vastaan, jos mielii eteenpäin. Liian helppoa vastustajaa ei voi hyväksyä.

– Ei ole kiva pahoinpidellä vasta-alkajia, sanoo valmentaja, East Front Teamin manageri Jukka Paananen.

Lauantaisella vastustajalla on takanaan moninkertainen määrä ammattilaisotteluja Wallsiin verrattuna. Hän on myös kymmenen vuotta Wallsia vanhempi.

Jukka Paananen
Valmentaja Jukka Paananen kertoo naurahtaen Edward Wallsin olevan toisinaan mukavuudenhaluinen harjoittelija. Valmentajan tehtävänä on katsoa, että urheilija treenaa myös epämukavuusalueella.Mikko Savolainen / Yle

Vapaaottelu on tuonut mielenrauhan

Vapaaottelu on tuonut nuorelle miehelle mielenrauhaa ja ymmärrystä myös kiusaajiaan ja suvaitsemattomia ihmisiä kohtaan. Edelleen Walls kertoo kohtaavansa esimerkiksi ihonväriinsä liittyvää ivailua. Osaan kommenteista hän ei reagoi lainkaan, toisinaan hän alkaa jutella haukkujan kanssa ja koettaa selvittää, mistä huutelu kumpuaa.

Nuorempana tämä ei onnistunut. Walls kertoo miettineensä usein, että onko hän todella niin huono ihminen, mitä kiusaajat antavat ymmärtää.

– Mietin usein, että tuleeko minun kotimaastani niin idioottityyppejä, että ihmiset ei vain pidä meistä?

Vapaaottelija on asunut Suomessa noin kaksi kolmannesta elämästään. Eniten kiitosta tämän hetkisestä rauhastaan hän antaa rakastamalleen lajille. Nykyisin Walls ei enää ratko ongelmia väkivallalla.

– Laji kasvattaa. Vapaaottelu on antanut minulle erilaisen ajattelumaailman ihmisten ymmärtämiseen. Erilaista mentaliteettia ja rauhallisuutta.

Kiusaaminen ja rasistiset kommentit ulkonäöstä eivät ole täysin mennyttä elämää Wallsille edelleenkään. Erona entiseen on hänen oma asenteensa. Nykyisin Walls haluaa keskustella ihmisten kanssa, myös niiden jotka ovat häntä ihonvärin perusteella haukkuneet. Lopputuloksena lähes kaikki pahoittelevat käyttäytymistään.