Pelicans pyrkii pois kohun keskeltä – Liiga on tyytyväinen seuran selvitykseen pääomistaja Pasi Nurmisen rahoista

Seura on selvittänyt tilannetta sponsoreille sekä SM-liigan johdolle.

jääkiekko
Pelicans-fanituotteita myymälässä
Sekä fanit että seura itse myöntävät, että Pelicansin maine on tahriintunut pääomistaja Pasi Nurmista koskevan rahoittajauutisoinnin vuoksi.Petri Niemi/Yle

Pääomistaja Pasi Nurmisen rahoitukseen liittyvät viime viikkojen uutiset ovat kolhineet Pelicansin mainetta.

Etelä-Suomen Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi lokakuun lopulla, että Salpausselän Rakentajien entinen pääomistaja Mika Wilenius on rahoittanut Nurmista sadoilla tuhansilla euroilla. Wilenius on yksi pääepäillyistä Nuorisosäätiön ex-johtajien Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen lahjus- ja talousrikostutkinnassa.

– Aiheetonta mainehaittaa siitä (julkisuudesta) on koitunut. Mainehaitta on tapahtunut siinä vaiheessa, kun tämä ensimmäinen juttusarja on julkaistu, Pelicans Oy:n toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu arvioi sähköpostiviestissä.

Lahtelaisseura on kommentoinut tilannetta hyvin vähän ja Ylen kysymyksiinkin se vastasi lyhyesti sähköpostilla.

– Emme halua mediassa "selitellä" asioita, missä ei osaltamme mitään seliteltävää ole.

Ylen MOT vahvisti viime viikolla Etelä-Suomen Sanomien uutisen ja kertoi kahdesta tilisiirrosta, joiden yhteissumma on yli 300 000 euroa. Poliisi tutkii virolaisista pöytälaatikkoyhtiöistä tulleita rahoja.

MOT:n tiedossa ei ole, että Pasi Nurmista epäiltäisiin rikoksesta. Myös Pelicans on kertonut julkilausumassaan (siirryt toiseen palveluun), ettei poliisi ole kuulustellut Nurmista ja etteivät seura tai Nurminen ole osallisina missään muussakaan viranomaistutkinnassa.

Liigaseura on syyttänyt maakuntalehteä virheellisen mielikuvan luomisesta. Seura aikoo kannella jutusta media-alan itsesäätelyelimeen eli Julkisen sanan neuvostoon. Kantelun on tarkoitus mennä eteenpäin tällä viikolla.

Sponsori seuraa tilannetta rauhallisena

Pelicansin toimitusjohtajan Tomi-Pekka Kolun mukaan mainevaurio ei ole hätäännyttänyt seuran sponsoreita. Seuralla on yhteensä noin 600 yhteistyökumppania, joista noin 20 on pääkumppania.

– Olemme keskustelleet avoimesti kumppaniemme kanssa. Olemme saaneet heiltä tukea ja ymmärrystä.

Yksi joukkueen pääsponsoreista, kaupungin tytäryhtiö Lahti Energia, ei näe kohulla olevan mitään vaikutusta yhteistyösopimukseen.

– Pelicans seurana tai yhtiönä ei ole sotkeutunut mihinkään. Sopimuksemme on Pelicansin kanssa, emme sponsoroi Pasi Nurmista, Lahti Energian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ratia tähdentää.

Varatuomari Ratia sanoo, ettei energiayhtiö ole vaatinut asiasta keneltäkään mitään lisäselvityksiä.

Pelicansin ja Nurmisen julkisuuteen toimittama julkilausuma olisi hänen mielestään voinut olla sen sijaan vähän nykyistä laveampi.

– Tiedote oli aika lyhyt. Siihen olisi voinut muutaman rivin lisätä, sillä nyt asia on saanut ehkä myös sellaista huomiota, joka ei ole ollut tarkoitus.

Pelicans viimeistelee harjoituksissa kuvioitaan
Viime viikkojen mediahuomio ei näytä vaikuttaneen joukkueen peliesityksiin. Joukkue on sarjassa viidentenä.Petri Niemi/Yle

Fani ei ryhdy tuomariksi

Pelicansin pitkäaikainen kannattaja Toni Villgren on ollut mukana fanitoiminnassa vuodesta 2007 lähtien. Hän on yksi Lahen Turkoosi -kannattajayhteisön vetäjistä.

– Kyllähän tämä kirjoittelu taloushässäkästä kiinnostaa myös kannattajia yhä enemmän. Ei kuitenkaan olla tuomittu keskusteluissa ketään, koska ei tiedetä ihan tarkasti tapahtumia ja faktan määrä julkisuudessa on pieni.

Villgren arvioi, että on Nurmisen paikka kommentoida asiaa julkisuudessa, jos haluaa tai pystyy.

– Minun on kuitenkin hyvin hankala sanoa, että pitäisikö hänen kommentoida lisää vai ei.

Nurminen ei reagoinut Ylen kommentointipyyntöön.

Kannattajan mielestä talousasioiden saama julkisuus voi vaikuttaa seuran maineeseen.

– Vaikka mediassa on kirjoitettu, että Pelicansia ei syytetä mistään, niin moni kuitenkin lukee uutisia niin, että seura olisi mukana näissä epäilyissä. Korkeintaan imagoon tulee pieni särö, mutta ei vaikuta sen isommin, Villgren miettii.

Liiga saanut Lahdesta selvityksen

Jääkiekon SM-liiga Oy on ollut myös yhteydessä Pelicansiin Nurmiseen ja Wileniukseen liittyvän uutisoinnin jälkeen.

– Saamamme selvityksen mukaan Pasi Nurmista eikä luonnollisesti myöskään Lahden Pelicans Oy:tä epäillä lainvastaisesta toiminnasta, viestii Jääkiekon SM-liiga Oy:n toimitusjohtaja Riku Kallioniemi.