1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikkioppilaitokset

Rytmimusiikin opetukselle etsitään Kuopiossa uutta paikkaa – konservatorion tiloja Kotkankalliolla odottaa lähivuosina purku

Konservatorio vuokraa tiloja tällä hetkellä Yleisradiolta.

musiikkioppilaitokset
Ylen ja Kuopion konservatorion tilat taivaalta kuvattuna.
Konservatorio on vuokralaisena samassa rakennuksessa, missä toimii vielä helmi-maaliskuun vaihteeseen saakka myös Yle Kuopio.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion konservatorio kartoittaa uusia tiloja rytmimusiikin opetukselle.

Kuopiossa opetusta annetaan nykyisin Niiralan Kotkankalliolla, jossa konservatorio on Yleisradion vuokralaisena. Konservatorio joutuu todennäköisesti muuttamaan sieltä lähivuosien aikana, koska rakennus purettaneen asuntokaavoituksen tieltä. Yle Kuopio muuttaa tiloista pois kaupungin keskustaan jo helmi–maaliskuussa.

Kotkankalliolla järjestetään konservatorion rytmimusiikin ammattiopetusta ja taiteen perustason opetusta sekä Savonia-ammattikorkeakoulun opetusta. Tiloja käyttää yli 200 opiskelijaa ja oppilasta sekä kymmeniä opettajia.

Uusi paikka harkittava tarkkaan, jotta koulutuksen sisällöstä ei tarvitsisi tinkiä

Kuopion konservatorion rehtori Esko Kauppinen sanoo, että uusien tilojen kartoitus on aloitettu hyvissä ajoin, eikä mahdollisen muuton ajankohtaa voi vielä arvioida.

– Olemme näissä tiloissa mielellään niin pitkään kuin mahdollista, Kauppinen toteaa.

Konservatorion tiedossa ei ole Kuopiossa toista paikkaa, jossa olisi valmiina opetuksen vaatimat studiotasoiset äänieristetyt tilat.

– Teemme kartoitusta yhdessä Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa siitä, minkälaisia tyhjiä tiloja kaupungista löytyy. Sellaisia, johon voisi varustaa vastaavia tiloja.

Rehtori Kauppinen kertoo, että nykyiset tilat Kotkankalliolla ovat konservatoriolle hyvin kustannustehokkaat.

– Mihin tahansa mennään, niin tilavuokran osuus kustannuksista tulee nousemaan. Pitää laskea tarkkaan teholukuja tuleville neliöille, että koulutuksen sisällöstä ei tarvitse ruveta tinkimään.

Kaavamuutos on lainvoimainen nopeimmillaan vuonna 2020

Konservatorio saa mitä todennäköisimmin jatkaa tiloissa ainakin niin kauan kuin Yleisradio omistaa kiinteistön.

Omistajanvaihdos tapahtunee vasta sen jälkeen, kun alueen uusi kaava on valmis. Kaupunki arvioi sen saavan lainvoiman nopeimmillaan keväällä 2020.

Kotkankallion toimintakeskus on Kuopion konservatorion käyttämistä musiikin opetuksen tiloista toiseksi suurin musiikkikeskuksen jälkeen.

Lue seuraavaksi