Valtatie 8 osaksi runkoverkkoa

Valtatie 8 on määritelty kokonaisuudessaan pääväyläksi Turun ja Oulun väliseltä matkalta. Asiaa koskevan asetuksen on antanut liikenneministeri Anne Berner.

valtatiet
Valtatiellä 8 on paikoin kapeat pientareet.
Tuomo Rintamaa/Yle

Valtatie 8 aiotaan lisätä kokonaisuudessaan valtakunnallisten pääväylien joukkoon. Asiaa koskevan asetuksen on antanut liikenneministeri Anne Berner. Asetus liittyy maantielain uudistukseen. Siinä määritellään valtakunnallisesti merkittävät väylät eli runkoverkko.

Runkoverkkoon liitetään olemassaolevista maanteista ne valtakunnallisesti merkittävät tiet, jotka palvelevat pitkän matkan henkilö- ja tavaraliikennettä sekä yhdistävät suurimmat keskukset ja solmukohdat. Jatkossa runkoverkkostatuksen saaneiden teiden turvallisuuden ja liikenteen sujuvuuden kehittäminen olisi etusijalla muuhun tieverkkoon verrattuna.

Ministeriön alkuperäisessä esityksessä kasitien osuus Porista Uuteenkaarlepyyhyn jäi runkoverkon ulkopuolelle.

– Lausuntokierroksen jälkeen ja edunvalvontatyön tuloksena on iloinen uutinen, että valtatie kahdeksan Turku-Oulu välillä saadaan kokonaisuudessaan runkoliikenneverkkoon, keskustan kansanedustaja Lasse Hautala kertoo.

Suuri hyöty tienkäyttäjille

Muun muassa kaikki kolme pohjalaista maakuntaliittoa ja kauppakamarit ovat puhuneet kasitien puolesta.

Lasse Hautalan mukaan runkoverkkoon pääsystä on suuri hyöty kaikille tienkäyttäjille, erityisesti yrityselämälle ja teollisuudelle.

– Talvikunnossapito on yhtenäistä. Ei ole mitään heikomman kuntoluokan alueita, vaan kaikki on hoidettu saman kriteeristön mukaisesti, Hautala toteaa.

Valtatie 8:aa on jo pitkään toivottu kokonaisuudessaan osaksi runkoliikenneverkkoa. Tien paikoittainen kapeus ja huono kunnossapito on herättänyt keskustelua jo vuosia.

Tieverkko uudistus tulee voimaan tulevana talvena.

– Toivotaan, että kun maahan saadaan lunta, niin sitten se on sitten kaikkein näkyvintä tämän osalta, Hautala toteaa.