1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aamiaiset

Koulu tarjoaa ilmaisen puuroaamiaisen, mutta moni opiskelija ostaa mieluummin munkin – "Onhan siihen tullut sorruttua useasti"

Monet opiskelijat tulevat kouluun tyhjin vatsoin. Maksuton aamupala antaa opiskelijoille paremmat eväät koulupäivään.

aamiaiset
Opiskelija syö puuroa koulun ruokalassa.
Kajaanilainen Joonatan Karjalainen ottaa harvoin aamiaiseksi munkkikahvit. Hän syö puuroa, koska tietää saavansa siitä energiaa koko päiväksi.Tiia Korhonen / Yle

KajaaniPuuro höyryää valmiina linjastolla, kun ensimmäiset opiskelijat valuvat hiljalleen Kainuun ammattiopiston Vimpelin ruokalaan aamiaiselle.

Ensin aamiaiselle tulijoita on yksi, kohta muutama ja pian puuroaamiaista syö jo parisenkymmentä nuorta.

Koulun asuntolassa asuva sotkamolainen Emmi Puranen syö harvoin puuroa aamiaiseksi. Tällä kertaa se kelpaa hyvin.

– Jääkaapissa ei ollut mitään, joten tulin tänne. Olen miettinyt usein, että kävisinkö koululla aamupalalla, mutta syystä tai toisesta en ole aiemmin käynyt. Ehkä olen vain halunnut nukkua pidempään, Puranen kertoo.

Viereiseen pöytään istuvalla Joonatan Karjalaisella on lautanen kukkuroillaan puuroa.

– Saan siitä energiaa päivän alkuun. Oikeastaan koko päivä kulkee paremmin, Karjalainen perustelee.

Usein opiskelijat korvaavat aamiaisen ostamalla munkin tai viinerin ja kahvin.

Liisa Härmä

Kainuun ammattiopisto aloitti lokakuun alussa aamupalan tarjoamisen opiskelijoille Vimpelin ruokalassa. Aluksi aamupuuron rinnalla oli tarjolla leipää, voita ja vettä tai maitoa, mutta kahden euron hinta ei houkutellut opiskelijoita.

– Opiskelijoilla ei ole tai he eivät halua käyttää aamiaiseen rahaa, joten vaihdoimme sen nopeasti maksuttomaan vaihtoehtoon. Samalla jouduimme karsimaan tarjontaa, eli aamupuuro ja juoma ovat ilmaisia, kertoo koulutusjohtaja Liisa Härmä.

Puuroa lautasilla koulun ruokalassa.
Kainuun ammattiopiston Vimpelin ruokalassa käy puuroaamiaisella vaihteleva määrä opiskelijoita: yhtenä aamuna paikalla voi olla viisi ja toisena jopa yli 30 opiskelijaa.Tiia Korhonen / Yle

Aamupuuro on maistunut opiskelijoille vaihtelevasti. Kainuun ammattiopiston Seppälän toimipaikassa luonnonvara- ja logistiikka-alojen opiskelijat syövät mielellään puuroa, ja aamiaisella on yleensä 30–50 opiskelijaa. Vimpelissä erot kävijämäärissä ovat suuria: yhtenä aamuna puurolautasen äärellä istuu viisi ja toisena yli 30 opiskelijaa.

– Aamupuuro on maistunut opiskelijoille jopa harmittavan vähän. Valitettavan usein opiskelijat korvaavat aamiaisen ostamalla munkin tai viinerin ja kahvin, Härmä sanoo.

– Onhan siihen tullut sorruttua useasti. Ilmainen puuro on toisaalta paljon parempi, koska silloin jää rahaa myös johonkin muuhun, Emmi Puranen jatkaa naurahtaen.

Tyhjä vatsa täytetään vasta lounaalla

Opiskelijoiden tyhjä vatsa on tuttu asia eri puolilla Suomea. Kouluterveyskyselyn (siirryt toiseen palveluun) (THL) mukaan ammatillisten oppilaitosten opiskelijoista vain puolet syö joka arkiaamu aamiaisen. 17 prosenttia ei syö aamiaista yhtenäkään arkiaamuna. Maksuttoman aamupalan tarkoituksena on antaa opiskelijoille paremmat eväät koko koulupäivään.

– Päivä käynnistyy silloin hitaasti ja on aamuväsymystä. Opiskelijat saattavat satsata vain lounaaseen, jolloin annokset ovat todella suuria. Se väsyttää taas iltapäivällä paljon, kertoo kuraattori Matti Ilvonen.

Opiskelijoita istuu pöydän ääressä koulun ruokalassa.
Osa opettajista tuo opiskelijoita ryhmänä syömään aamupalaa. Kajaanilainen Tatu Korhonen (oikealla) sanoo olevansa puuroihmisiä: hän syö puuroaamiaisen joko kotona tai koulussa.Tiia Korhonen / Yle

Pöydän ääressä istuu ryhmä turvallisuusalan opiskelijoita. He ovat tulleet aamupalalle opettajansa kanssa ensimmäisen oppitunnin aluksi. Vain yhdellä opiskelijoista on edessään puurolautanen, toinen syö sämpylää ja kolmas hörppii maitoa lasista.

– Maito riittää, koska söin jo kotona aamulla puuron. Käyn syömässä täällä puuroa silloin, jos meinaa tulla kiire kouluun. Ei tarvitse olla nälissään heti aamusta, kertoo kajaanilainen Tatu Korhonen.

Toisessa pöydässä poikaporukka syö pelkkää pullaa ja munkkia. Eikö ilmainen puuro kelpaa?

– Tämä on poikkeuspäivä, koska yleensä syömme aamupuuron Seppälän toimipaikassa, suomussalmelainen Arttu Nevalainen naurahtaa kysymykselle.

Mitä muuta tilalle?

Kainuun ammattiopistossa kokeillaan maksutonta aamupuuroa vuoden loppuun asti. Koulutusjohtaja Liisa Härmän mukaan aamiaista tullaan todennäköisesti tarjoamaan myös tulevaisuudessa, mutta vielä ei tiedetä, mitä se sisältäisi.

Jos opiskelijat haluavat syödä aamulla jotain muuta kuin puuroa, se nostaisi kustannuksia.

– Opiskelijoilta on tullut paljon palautetta. Meiltä toivotaan esimerkiksi smoothieta. Puuro ei näytä vetävän Kainuussa yhtä hyvin kuin esimerkiksi Etelä-Suomen isoissa kouluissa. Kun keksisi, millä kahvin ja munkin voi ohittaa, olisi taitava, Härmä sanoo.

Berliininmunkki ja kahvikuppi koulun ruokalan pöydällä.
Koulutusjohtaja Liisa Härmän mukaan metriviinerit ja berliininmunkit kiilaavat puuron ohi osalla opiskelijoista.Tiia Korhonen / Yle

Metallialaa opiskelevat Jere Toivanen ja Leevi Peltokangas ovat tottuneet syömään puuroa aamiaiseksi lapsesta saakka. Siitä huolimatta puuro ei kyllästytä, vaan he käyvät koulun aamiaisella lähes jokaisena arkiaamuna.

– En jaksa tehdä itse ruokaa aamulla, selittää hyrynsalmelainen Jere Toivonen.

Onhan tämä ihan kuin äidin tekemää.

Emmi Puranen

Munkkikahvit eivät ole Toivasen ja Peltokankaan mielestä riittävä aamiainen. Puuro on hyvää, eikä sen tilalle kaivata sen ihmeellisempiä ruokia.

– Kahvi ja leipä olisi hyvä puuron lisäksi, sanoo kajaanilainen Leevi Peltokangas.

Opiskelija syö ruokalassa aamupuuroa.
Sotkamolainen Emmi Puranen kävi koulun puuroaamiaisella ensimmäistä kertaa. Hänen mielestään puuro maistui kuin äidin tekemälle.Tiia Korhonen / Yle

Tatu Korhonen on samaa mieltä. Leipä, vaikka sämpylä, olisi puuron lisukkeena hyvä asia.

– Olen aina ollut puuroihmisiä, joten muuta minulle ei tule edes mieleen aamupalaksi. Joskus tulee muutama leipä syötyä siihen väliin, Korhonen kertoo.

Emmi Puranen syö yleensä aamiaiseksi hedelmiä, ja niitä hän kaipaisi myös koulun aamupalalle. Puuroaamiainen maistui kuitenkin hyvin.

– Onhan tämä ihan kuin äidin tekemää, Puranen kertoo hymyillen.

Lue seuraavaksi