"Treeneissä kun ollaan puukkohippaa, niin onhan se aika sytyttävää" – Krav Maga saapui Lappiin

Torniossa on käynnissä Krav Magan ensimmäinen peruskurssi.

kamppailulajit
Krav Magan peruskurssilaiset harjoittelevat lyöntejä.
Kurssilaiset harjoittelevat lyöntejä ja torjumista.Kim Stålfors

Putaan hallilla tatami tömisee ja pistehanskat läsähtelevät, kun peruskurssilaisille opetetaan Krav Magan alkeita. Kurssin järjestää Fighters Club Finland. Krav Magan lisäksi seura järjestää Scandinavian Defendoa, sekä Kyokushinkai karatea.

Unkarinjuutalainen Imrich Lichtenfeld kehitti Krav Magan toisen maailmansodan tuoksinassa ja opetti sitä juutalaissotilaille ja sittemmin Israelin armeijalle. Myöhemmin laji on levinnyt laajalle, pelkästään eurooppalaiseen lajiliittoon kuuluu yli 20 000 jäsentä. Krav Maga on laji, jossa ei kilpailla lainkaan, vaan se on kehitetty ainoastaan itsepuolustukseen.

Suomeen laji tuli vuonna 1996

Tekniikoissa on pyritty yksinkertaisuuteen ja ne perustuvat ihmisen luontaisiin reaktioihin stressitilanteessa. Laji on saanut vaikutteita painista, nyrkkeilystä, judosta, aikidosta sekä karatesta. Krav Magan kantava ajatus on perustajansa Lichtenfeldin unelma: "Jotta voisit kulkea rauhassa"

Helmeri Närhilä tuli peruskurssille mukaan kesken kauden. Hänelle Krav Maga on ensikosketus taistelulajeihin. Itsepuolustuksen taitoa hän pitää tärkeänä.

– Kyllä ihan oman turvallisuuden, saati sitten, jos on mahdollista jonkun muunkin turvallisuutta sillä edesauttaa. Ihmisen olisi hyvä osata ainakin alkeita. Vähän niin kuin uintiin voisin rinnastaa, jota en sitäkään vielä hirveästi osaa, mutta minulla on kova tarkoitus opetella molemmat, Närhilä kertoo.

Krav Maga riittää itsepuolustukseksi, mutta sopii myös hyvin toisen lajin tueksi. Se on lähellä suomalaisen Jyrki Saarion kehittämää Scandinavian Defendoa, jota sama seura myös opettaa. Defendoa vuoden verran harrastaneelle Aki Saralalle lähtö peruskurssille oli lähes itsestäänselvyys.

Mies harjoittelee lyöntejä.
Krav Maga on laji, joka sopii kaikille.Kim Stålfors

– Ei tarvinnut kauan houkutella. Tämä on hyvin lähellä Defendoa, niin oppiminen ainakin itselle on ollut hyvin nopeaa. Hyvin paljon samankaltaisia tekniikoita, saa tavallaan tuplasti treeniä ja antaa tukea ammattiin, järjestyksenvalvojana toimiva Sarala tuumaa.

Kilpailuhenkiseksi itsensä mieltävä Sarala joutuu hakemaan kokemuksia muualta, sillä sekä Krav Magan tapaan myöskään Defendossa ei kilpailla lainkaan.

– Jääkiekkoa olen pelannut 14 vuotta, mutta täälläkin monesti, kun harjoitellaan puukkohippaa, niin onhan se aika sytyttävää, Sarala hymyssä suin toteaa ennen kuin palaa jatkamaan harjoituksia.

"Opetamme hyviksiä, emme pahiksia"

Peruskurssia vetää Fighters Club Finlandin pääopettaja Kim Stålfors. Menossa oleva kurssi jatkuu tammikuun loppuun ja uusi alkaa ensi vuoden alusta. Laji sopii kaikille, mutta pari ehtoa harjoituksiin pääsemiseksi kuitenkin on.

– Edellytämme 16 vuoden ikää, yläikärajaa ei ole. Toinen ehto on se, että pitää olla puhdas rikosrekisteri. Opetamme hyviksiä, emme pahiksia, Stålfors kertoo.