Lisää liikuntaa ja vähemmän sohvaa: Miten välttää sohva, kun on pimeää ja kylmää? Testaa tutkijan seitsemän neuvoa

Usein syksyisin laiskuus voittaa, eikä millään jaksaisi lähteä liikkumaan. Tutkija antaa vinkit pimeän ajan lorvikatarrin välttämiseen.

Kaksi naista mestäjoogaamassa venyttely DigiTrail-hanke

Syksyn pimeys latistaa ihmisten liikkumisintoa. Vakaista aikeista huolimatta työpäivän jälkeen sohva vie usein voiton liikunnasta. Valtioneuvoston tuoreen liikuntapoliittisen selonteon mukaan vain joka viides suomalainen liikkuu terveytensä kannalta riittävästi.

Pimeän vuodenajan vaikutusta liikuntainnon lopahtamiseen on tutkittu vain vähän. UKK-instituutin erikoistutkija Minna Aittasalo kertoo, että suomalaisia väestötutkimuksia ei ole viime vuosina julkaistu ainakaan siitä, miten vuodenaika tai pimeys vaikuttavat ihmisten liikkumiseen.

Sen sijaan ulkomailla aihetta on tutkittu seuduilla, joiden ilmasto-olot ovat Suomeen verrattavissa. Pohjois-Amerikassa 2000-luvun alussa tehdyt tutkimukset osoittavat, että pimeään vuodenaikaan ihmisten into kuntoilla laskee. Aittasalo mainitsee, että kyseiset tutkimukset ovat jo yli kymmenen vuoden ikäisiä.

Ihmiset saattavat liikkua jopa 50 minuuttia päivässä enemmän kesällä kuin talvella.

Minna Aittasalo

– Erot ovat aika isoja talven ja syksyn ja sitten taas kevään ja kesän välillä. Ihmiset saattavat liikkua jopa 50 minuuttia päivässä enemmän kesällä kuin talvella, kertoo Aittasalo.

Pohjois-Amerikassa toteutettujen tutkimusten mukaan liikkuminen lisääntyy erityisesti kevään ja kesän taitteessa ja on huipussaan toukokuusta lokakuuhun. Sen jälkeen varsinkin kohtuutehoinen liikkuminen vähenee.

UKK-instituutin erikoistutkijan mukaan pohjoisamerikkalaisissa tutkimuksissa on myös havaittu, että mitä vähemmän henkilö liikkuu yleensäkin, sitä voimakkaammin pimeä vuodenaika vähentää liikuntaintoa. Lisäksi vain hetken aikaa liikuntaa harrastaneiden motivaatio lopahtaa syksyllä jopa muutamaa kuukautta aikaisemmin kuin konkariliikkujilla.

Miten välttää sohva? – seitsemän vinkkiä

Minna Aittasalo antaa seitsemän neuvoa liikkumisen lisäämiseen syyspimeällä. Aittasalo muistuttaa, että vinkit eivät perustu tutkimustietoon, vaan ovat ajatuksia siitä, miten liikkumaan lähteminen voisi olla helpompaa pimeään vuodenaikaan.

1. Liiku ensin, istu sohvalle vasta sitten

Aittasalo myöntää, että pimeänä vuodenaikana sohvan vetovoima on vahva.

– Täytyy koittaa sinnikkäästi vastustaa sohvaa. Sen jälkeen voi hyvällä mielellä päätyä sohvalle, kun on ensin saanut liikuttua.

2. Liity liikuntaryhmään

– Kun sitoutuu säännölliseen liikuntaryhmään, sinne tulee mentyä siitä huolimatta, että on vuodenaikavaihtelua.

3. Liiku ystävän kanssa

Tutkija kannustaa yhdistämään liikunnan ja ihmissuhteiden ylläpidon.

– Kaverin kanssa lähdetään liikkumaan oli sitten vuodenaika mikä tahansa.

4. Ole suunnitelmallinen liikkuja

– Aikatauluta liikkumisesi. Älä lipsu aikataulusta muuta kuin hyvästä syystä.

5. Lähde liikkumaan suoraan töistä

Pitkän työpäivän jälkeen uudelleen liikkeelle lähteminen voi aiheuttaa lorvikatarria.

– Liikkumaan lähteminen saattaa olla helpompaa suoraan töistä. Silloin ei ensin jämähdä sohvalle, josta on tosi vaikea saada itseään liikkeelle pimeään.

6. Hyödynnä työmatkat

Aittasalon mukaan arkiliikunta on helppo tapa lisätä omaa liikkumistaan.

– Sen sijaan, että pitää lähteä varta vasten jonnekin liikkumaan ennen tai jälkeen työpäivän, voi hyödyntää arkiliikkumisen mahdollisuudet. Esimerkiksi kävellä työmatkat.

7. Pidä etäpäiviä säännöllisesti

– Monilla toimistotöitä tekevillä on mahdollisuus tehdä etätöitä. Tällöin voi olla mahdollisuus myös hyödyntää valoisaa aikaa liikkumiseen, vinkkaa erikoistutkija Minna Aittasalo.