Kiinnostavaa lukemista sunnuntai-iltaan: Helsinki pullollaan 28-vuotiaita, kissan ihmekieli ja USA:n todellinen ensimmäinen nainen

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
28-vuotias Katja Onkamo kahvilassa.
28-vuotias Katja Onkamo kahvilassa.Petteri Juuti / Yle

Helsinki on pullollaan Katja Onkamon, 28, kaltaisia korkeakoulutettuja sinkkuja: "Puhumme yksinäisyydestä ja eroista"

Syyskuun lopulla Helsingissä asui 13 538 28-vuotiasta. Helsingissä pysytään usein rikkaan kulttuurielämän ja harrastustarjonnan vuoksi. Nuoret aikuiset päätyvät valitsemaan pääkaupungin asuinpaikakseen monesti myös töiden vuoksi. Tapasimme 28-vuotiaan helsinkiläisen Katja Onkamon. Kajaanista kotoisin oleva Onkamo tiesi jo pikkutyttönä, että synnyinseudulle ei ole jäämistä, jos haluaa korkeakoulututkinnon.

Maria Westerback.
Maria Westerback.Moa Mattfolk / Yle

33-vuotias nainen kuoli nielurisaleikkauksen jälkeen – sisko päätti selvittää, mitä tapahtui: "Ettei kenellekään muulle kävisi niin"

Nielurisaleikkauksen jälkeiset komplikaatiot johtivat Nina Westerbackin menehtymiseen kolme vuotta sitten. Hänen sisarelleen on ollut tärkeää selvittää perusteellisesti, mikä saattoi mennä niin pieleen.

jäänmurtajat Fennica ja Nordica Rauman telakalla.
Fennica ja Nordica seisovat huollossa Rauman sataman telakalla.Jari Pelkonen / Yle

Arktinen löytöretki – näin Suomen valtion jäänmurtajat löysivät ja kadottivat kansainvälisen bisneksen

Idea oli yksinkertainen: rakennetaan murtajia, jotka talvella avaavat väyliä Suomen satamiin ja kesät ansaitsevat maailman merillä. Näitä rahasampoja alettiin kutsua monitoimimurtajiksi. Fennicalle ja Nordicalle onnistuttiinkin vuosikymmenen alkupuolella saamaan kesäksi töitä öljy-yhtiö Shellin öljynporausalueelta, mutta kolme viime kesää ne ovat seisoneet satamassa.

Lähikuva tassuaan nuolevan kissan kielestä.
Jennifer Leigh / CC-by-2.0

Tutkimus: Kissan kielen ihmerakenne selvittää takun kuin takun

Kissan kieli, jonka lipaisu tuntuu märältä hiekkapaperilta, on osoittautunut paljon luultua monimutkaisemmaksi elimeksi. Sen rakenne selittää, miksi terveestä kissasta ei tule takkuturkkia. Kielen ontot nystyt pumppaavat sylkeä syvälle turkkiin niin kissalla kuin ilveksellä, puumalla ja leijonalla.

Nancy Pelosi
Kotikentällä San Franciscossa Nancy Pelosin suosio on vahvaa ja paikka kongressiedustajana niin varma, että hän on voinut keskittyä rauhassa kansalliseen politiikkaan vain oman vaalipiirinsä asioiden murehtimisen sijaan.Brendan Smialowski / AFP

Kuka on Nancy Pelosi? Yhdysvaltojen todellinen ensimmäinen nainen on taas vahvoilla maan kolmanneksi tärkeimpään poliittiseen pestiin

Demokraatteja johtava Nancy Pelosi on teräväpäinen laskija, taitava rahankerääjä ja republikaanien kauhu. Tammikuussa hän todennäköisesti nousee pitämään valtaa edustajainhuoneessa.