Entinen hallintojohtaja todisti Kittilän päätöksenteosta – "Ei se mennyt minkään lain mukaan"

Eläkkeelle jäänyt hallintojohtaja Esa Mäkinen kertoi todistajana Kittilän kunnantalon tapahtumista.

Levin kasvu on Esa Mäkisen mukaan hidastunut, mutta hän ei usko hallintosotkun liittyvän asiaan. "Tuskin Levin turistit tietävät olevansa Kittilässä." Kuva: Annu Passoja / Yle

Hallintojohtajana pitkään toimineen Esa Mäkisen mukaan kunnanjohtaja Anna Mäkelän tekemä tutkintapyyntö muutti monta asiaa Kittilän päätöksenteossa. Mäkelä teki tutkintapyynnön Levin hissiyhtiön toimitusjohtajan paikalta projektipäälliköksi siirretystä Jouni Palosaaresta 5. joulukuuta vuonna 2013. Sen jälkeen tunnelma kunnanhallituksen kokouksissa viileni tuntuvasti.

– Aiemmin kokousten alussa kyseltiin leppoisasti kuulumisia, mutta tunnelma muuttui jännittyneeksi ja vihamieliseksikin. Kunnanjohtajaa puhuteltiin aika töykeällä tavalla ja sitä jatkui siihen asti, kunnes hänet irtisanottiin.

Kunnanhallitus päätti joulukuun puolivälissä perua tutkintapyynnön ja vaatia Palosaaren palauttamista toimitusjohtajaksi. Päätökset tehtiin puheenjohtaja Timo Kurulan selostuksen pohjalta ilman esityslistoja.

– Se ei mennyt minkään mukaan, ei kuntalain, hallintolain eikä hallintosäännön mukaan, Mäkinen sanoi.

Mäkisen mukaan laki mahdollistaa sen, että asioita käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta, jos kunnanhallitus "erityisestä syystä" niin päättää. Kunnanhallituksen päätöstä ei asiasta ollut, eikä Mäkisen mukaan myöskään erityistä syytä.

Mäkisen olisi tullut toimia esittelijänä, mutta hän ei voinut sitä tehdä pikavauhtia koolle kutsutussa kokouksessa, jossa esityslistoja ei ollut.

"Ei voi päättää, että asiaa ei käsitellä"

Palosaaren palauttamista vaatiessaan kunnanhallitus myös syyllistyi Mäkisen mukaan toimivaltansa ylittämiseen.

– Ei omistajaohjausta tällä tasolla anneta, totesi Mäkinen. Palosaaren kohtalo oli hänen mukaansa hissiyhtiön hallituksen asia.

Kun Mäkinen haastoi Kurulaa tavasta, jolla kokous vietiin eteenpäin, Kurula osoitti valtuustosalin suuntaan.

– Kurula sanoi, että jos et ole meidän kannalla, sinunkin asioita aletaan käsitellä tuolla.

Sittemmin kunnanhallitus jätti Mäkisen mukaan monia kunnanjohtaja Mäkelän esityksiä käsittelemättä, etenkin jos ne liittyivät Levin hissiyhtiön asioihin.

– Kunnanhallitus voi palauttaa asian valmisteluun tai jättää asian pöydälle, mutta ei tuollaista päätöstä voi tehdä ettei asiaa käsitellä.

Palosaaren sähköpostien aitoutta epäiltiin

Mäkinen kertoo itse kuulleensa Palosaaresta tehdystä tutkintapyynnöstä vasta, kun Mäkelä oli sen tehnyt. Kunnanjohtajalla ei Mäkisen mukaan ollut muuta mahdollisuutta kuin pyytää asian selvittämistä, jos ja kun epäily rikoksesta oli olemassa.

Mäkinen aprikoi hetken, kun syyttäjä kysyi, missä vaiheessa Mäkelän olisi tullut kertoa tutkintapyynnöstä kunnanhallitukselle.

– Se on hyvä kysymys. Toisaalta tilanne edellyttää varovaisuutta. Kun informoidaan niin pitäisi olla tietoa, mistä on kyse. Minusta Mäkelällä oli tässä aiheessa harkintavalta siitä, missä vaiheessa alkaa antaa virallista tietoa, Mäkinen päätteli.

Kunnanhallitukselle esiteltiin tammikuussa 2014 Palosaaren sähköposteja, jotka osoittivat hänen vuotaneen tarjouskilpailun tietoja.

– Kokouksessa kyseenalaistettiin näitä sähköposteja. Sanottiin, ettei Jouni osaa englantia vaan joku muu on kirjoittanut mitä sattuu.

Kunnanjohtaja pyysi Mäkisen turvakseen

Kittilän kunnantalolla tunnelma oli siinä määrin jäätävä, että Mäkelä pelkäsi oikeusturvansa puolesta, Mäkisen mukaan "hyvin perustein". Kunnanjohtaja pyysikin hallintojohtaja Mäkisen tuekseen tapaamisiin luottamushenkilöiden kanssa. Toukokuussa 2014 Mäkinen oli paikalla, kun Mäkelä tapasi Timo Kurulan.

– Kurula tarjosi kolme vaihtoehtoa; irtisanoutumisen, siirtymisen toisiin tehtäviin tai irtisanomispaketin rakentamisen. Ei se ollut mikään neuvottelu, Mäkinen muisteli. Mäkelä kieltäytyi kaikista.

Esa Mäkistä kuultiin Lapin käräjäoikeudessa koko tiistaipäivä. Kittilän kunnantalolta eläköitynyt Mäkinen seisoskeli tauoilla etäällä tutuista kuntapäättäjistä.

Kuulemisessa kävi ilmi, että Mäkinen on tehnyt tutkintapyynnön itseensä mahdollisesti kohdistuneesta työsyrjinnästä ja työturvallisuusrikoksesta. Monia oikeussalissa istuneita kuntapäättäjiä oli kuultu myös Mäkistä koskevassa tutkinnassa. Tutkinta on yhä kesken.