Lasten Parlamentti kokoontui Lapualla – liikenneturvallisuus ja koulukiusaaminen puhuttivat

Lasten Parlamentin ensimmäinen suurkokous järjestettiin osana kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa. Viranomaiset ja päättäjät voivat kysyä parlamentissa erilaisia asioita suoraan lapsilta.

Lapset ja nuoret
Lasten Parlamentti Lapualla.
Tuomo Rintamaa/Yle

Lapualla kaupunginvaltuuston istuntosalissa kokoontui Lasten Parlamentin suurkokous. Kaikkien kaupungin alakoulujen oppilaskunnat pohtivat heitä askarruttavia asioita. Lapset saivat esittää esimerkiksi koulupoliisille kysymyksiä liikenneturvallisuudesta.

Parlamentin puheenjohtajana toimi kuudesluokkalainen Oona Katajamäki Haapakosken koululta. Katajamäen innosti mukaan parlamentin toimintaan mahdollisuus päästä vaikuttamaan.

– Totta kai kiinnosti päästä vaikuttamaan koulun ja koko Lapuan asioihin jollain tapaa.

Myös Liuhtarin koulun viidesluokkalainen Topi Takamäki halusi päästä mukaan vaikuttamaan.

– Tuntuu hyvältä vaikuttaa johonkin, ei niitä asioita voi puolitiehensäkään jättää.

Koulupoliisilta alakoululaiset halusivat kysyä miten nopeusrajoituksia noudatettaisiin paremmin erityisesti koulujen lähellä.

– Poliisi sanoi että poliiseja voisi tulla vähän enemmän liikenteeseen katsomaan asiaa. Se oli aika hyvä vastaus, Katajamäki miettii.

Koulupoliisi vastasi alakoululaisten esittämiin kysymyksiin.
Koulupoliisi vastasi alakoululaisten esittämiin kysymyksiin.Tuomo Rintamaa/Yle

Koulukiusaaminen huoletti

Lapuan Lasten Parlamentti muodostuu 1-2 kertaa vuodessa kokoontuvasta suurkokouksesta ja kahdeksi vuodeksi kerrallaan valittavasta hallituksesta. Ensimmäisessä suurkokouksessa huolenaiheeksi nousi myös koulukiusaaminen.

– Se on iso huolenaihe. Kiusaamisesta jää kiusatulle ikuiset arvet, Katajamäki sanoo.

Topi Takamäki pitää kiusaamiseen puuttumista niin tärkeänä, että otti asian puheeksi luokassa.

– Mainitsin kiusaamisesta yhdellä tunnilla ja siitä puhuttiin koko tunti. Kiusaaminen on ihan turhaa ja sillä kiusaajalla on joku asia pahasti. Kiusaamisesta pitää aina kertoa opettajalle ja vanhemmille, Takamäki painottaa.

Seuraavan kerran Lapuan Lasten Parlamentti kokoontuu keväällä 2019.