Italia määräsi siirtolaispelastusaluksen takavarikoitavaksi jäterikkomusten vuoksi – järjestön mukaan toimilla yritetään estää sen avustustoiminta

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan Italian esittämät perusteettomat syytökset ovat osa jo kaksi vuotta jatkunutta herjauskampanjaa.

avustustoiminta
Siirtolaiset odottavat maihinnousua pelastusaluksessa Salernon satamassa Italiassa.
Siirtolaiset odottivat maihinnousua pelastusaluksessa Salernon satamassa Italiassa toukokuussa.Carlo Hermann / AFP

Italia on määrännyt Välimerellä operoivan siirtolaispelastusalus Aquariuksen takavarikoitavaksi, koska katsoo sen syyllistyneen laittomaan jätteidenkäsittelyyn.

Asiasta kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestö (siirryt toiseen palveluun) (MSF), jonka mukaan Italia pyrkii toimillaan vaikeuttamaan kansalaisjärjestöjen pelastustoimintaa Välimeren alueella.

Italialaisten tiedotusvälineiden mukaan tutkijat epäilevät, että Aquarius ilmoitti 24 tonnia mahdollisesti myrkyllistä jätettä tavalliseksi jätteeksi.

Sisiliassa sijaitsevan Catanian kaupungin syyttäjät tutkivat Aquarius-laivasta ja MSF:n viime vuonna vuokraamasta Vos Prudence -aluksesta peräisin olevia siirtolaisten vaatteita, ruoantähteitä ja saniteettijätettä, joita on käsitelty italialaisissa satamissa.

MSF:n mukaan italialaissatamien jätehuollosta vastaavat viranomaiset eivät ole esittäneet moitteita siitä, miten järjestö on hoitanut jäteasiat satamissa tai tunnistaneet toimintavavoissa riskejä kansanterveydelle.

MSF:n arvioi, että kyseessä onkin Italian yritys kriminalisoida humanitaarisen avun antaminen Välimerellä. Sen mukaan viranomaiset ovat lisäksi sulkeneet MSF:n pankkitilejä Italiassa vaikeuttaakseen järjestön toimintaa.

Järjestön Italian johtaja Gabriele Eminente kertoo, että herjauskampanjat kansalaisjärjestöjä vastaan ovat jatkuneet jo kaksi vuotta.

Aquarius on seissyt Marseille'n satamassa Ranskassa syyskuusta lähtien, koska Panama kielsi alusta liikennöimästä jatkossa lippunsa alla. Panama päätyi ratkaisuun neuvoteltuaan asiasta Italian oikeistohallituksen kanssa.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n mukaan vuodesta 2013 lähtien arviolta 15 000 siirtolaista on hukkunut Välimerellä. Saman ajanjakson aikana noin 600 000 siirtolaista on onnistunut pääsemään Italian rannikolle.

Lue aiheesta lisää:

Yksikään pelastuslaiva ei ole liikkeellä Välimerellä – Järjestöt: "Varaudumme satoihin tai tuhansiin kuolonuhreihin"

Lähteet: AFP, Reuters