Hyppää sisältöön

Kansainvälisten kriisien neuvottelija Hussein al-Taeen neuvo suomalaisperheille: "Ruokapöytä on rauhanpöytä"

Hussein al-Taee on asiantuntijana rauhannobelisti Martti Ahtisaaren perustamassa konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä. Järjestö sovittelee pelkästään ulkomailla, mutta itse sovittelun pitäisi hänen mielestään olla jokaisen osaama kansalaistaito.

Rauhanneuvottelija Hussein al-Taee näyttää juomalasilla, mistä kansainvälisessä kriisinsovittelussa on kyse
Rauhanneuvottelija Hussein al-Taee näyttää juomalasilla, mistä kansainvälisessä kriisinsovittelussa on kyse

Hussein al-Taee on ollut CMI:n (Crisis Management Initiative ry:n) asiantuntijana ja rauhanneuvottelijana vuodesta 2014. Järjestö ratkaisee konflikteja pelkästään ulkomailla, mutta al-Taeen mukaan Suomen nouseminen rauhanvälituksen suurvallaksi alkaa kouluista.

– Eli käydään ne keskustelut, ratkaistaan ne riidat, opitaan ennalta ehkäisemään ne. Konflikti itsessään ei ole pelottavaa, jos sen osaa kohdata ja ratkaista sen, koska konfliktin kautta pystytään myös yhteiskuntaa kehittämään.

Suomessa on myös al-Taeen mielestä totuttu liialliseenkin konsensushakuisuuteen – konfliktien pelossa.

– Liiallinen konsensushakuisuus, joka lähtee siitä, että pelätään konflikia, ei minun mielestäni kehitä tarpeeksi yhteiskuntaa. Välillä saa haastaa, jos sillä halutaan aidosti viedä yhteiskuntaa eteenpäin.

Lapsuus pakolaisleirissä

Hussein al-Taeen perhe pakeni Irakista, kun hän oli kuusivuotias. Seuraavat kolme vuotta kuluivat aavikolla, pakolaisleirissä Saudi Arabiassa. Ne vuodet opettivat muun muassa sen, että perheen ja vanhempien toiminnalla voi olla suuri merkitys turvallisuuden tunteen muodostumiselle lapsille.

– Turvallisuus syntyy rutiineista, jotka vanhemmat pystyvät lapsille antamaan. Toivon häivähdys, joka tulee arjesta riittää ja vie pitkälle. Äiti esimerkiksi piti huolen siitä, että kun meitä oli seitsemän lasta, niin jokaisen syntymäpäivät pidettiin säntillisesti. Satoi tai paistoi, pommiuhan alla tai hiekkamyrskyssä kynttilät paloivat ja hän keksi keinot tehdä syntymäpäiväkakut.

Al-Taee oli 10-vuotias, kun perhe muutti kiintiöpakolaisina Valkeakoskelle.

Ruokapöytä on rauhanpöytä

Konfliktinratkaisu ja sovittelu sopii Puoli seitsemän -ohjelmassa vierailleen al-Taeen mukaan moniin arjen konflikteihin, oli kysymys sitten koulusta tai perheestä. Yksi paikka on hänen mielestään ylitse muiden – yhteinen ruokapöytä.

– Enää puolet suomalaisista viettää kunnollista, yhteistä ruoka-aikaa. Yhdysvaltalaisessa vankilassa tehtiin tutkimus siitä, mikä yhdistää vankeja, ja heitä oli yhdistänyt se, että heidän kotonaan ei ollut osattu istua yhteiseen ruokapöytään.

Hussein al-Taeen mukaan ruokapöydästä pitäisi tehdä rauhanpöytä.

– Kun lapsi, myöhemmin teini tulee kotiin koulusta, pöydässä keskustellaan siitä arjesta, miten koulussa oli mennyt, mitä kavereille kuuluu, kenen kanssa pyöritään ja niin edelleen. Keskustelun jälkeen kynnys lähteä taas illalla viettämään aikaa muualle kasvaa. Tälläkin luodaan niitä turvallisia rutiineja, joita lapset vievät ehkä myöhemmin omassa perheessään eteenpäin.