1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jamal Khashoggi

Trump: Yhdysvallat pysyy Saudi-Arabian kumppanina, vaikka kruununprinssi onkin saattanut sotkeutua Khashoggin murhaan

Presidentti Donald Trump ei aio purkaa sotilasteknologian kauppoja Saudi-Arabian kanssa.

Khashoggin salamurha koettelee saudiprinssin ja Trumpin suhteita
Khashoggin salamurha koettelee saudiprinssin ja Trumpin suhteita

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tiistaina, että Yhdysvallat pysyy Saudi-Arabian "vankkumattomana kumppanina", vaikka on aivan mahdollista, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman tiesi etukäteen kuningasperhettä arvostelleen saudijournalistin, Jamal Khashoggin murhasta.

Khashoggi murhattiin 2. lokakuuta Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.

–Voi hyvin olla, että kruununprinssi tiesi tästä traagisesta tapauksesta. Ehkä hän tiesi, ehkä ei, ilmaisi Trump Valkoisen talon julkaisemassa lausunnossa.

– Emme ehkä koskaan tiedä kaikkia murhaan liittyviä tosiseikkoja.

Trumpin mukaan Yhdysvaltain tiedusteluelimet tutkivat yhä sitä, miten Khashoggi murhattiin, kuka antoi käskyn murhaan ja kuka suunnitteli sen. Saudi-Arabiassa syyttäjä vaatii murhasta kuolemantuomiota viidelle henkilölle ja väittää, ettei kruununprinssi ole osallinen.

Asekauppojen peruttaminen ei tule Trumpin mukaan kyseeseen, koska "jos typerästi peruisimme nämä sopimukset, Venäjä ja Kiina hyötyisivät valtavasti".

Trumpin hallinto on arvioinut asekaupat 110 miljardin dollarin arvoisiksi, mutta lukuja pidetään huimasti yliarvioituina (siirryt toiseen palveluun). Amerikkalaisen ajatushautomon, Center for International policyn raportissa arvioidaan, että asekauppoja on Trumpin kaudella tehty todellisuudessa 14,5 miljardin dollarin edestä.

Trumpille vastalauseiden ryöppy

Yhdysvaltain demokraattipuolueen jäsenet arvostelivat tuoreeltaan Trumpin kommentteja Saudi-Arabiasta.

Demokraattiedustaja ja tiedustelukomitean jäsen Adam Schiff vaatii, että Yhdysvallat lopettaa Saudi-Arabian tukemisen Jemenin sodassa. Schiffin mukaan Yhdysvaltojen tulisi lisäksi keskeyttää asemyynti kuningaskuntaan.

Hänen mukaansa väitteet siitä, ettei kruununprinssi olisi ollut osallinen Khashoggin murhaan tai tietoinen siitä, ovat uskomattomia.

Demokraattisenaattori Dianne Feinstein puolestaan ilmoitti olevansa järkyttynyt siitä, ettei Trump aio rankaista kruununprinssi bin Salmania Khashoggin harkitusta murhasta.

Myös osa Trumpin oman puolueen jäsenistä vaatii Yhdysvalloilta kovempia toimia kuningaskuntaa vastaan.

Republikaaniedustaja Francis Rooney sanoo, että Washingtonin tulisi ottaa käyttöön niin kutsuttu Magnitski-laki niiden saudiarabialaisten kohdalla, jotka ovat vastuussa Khashoggin murhasta.

Lain tarkoitus on estää murhiin tai muihin vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneiden henkilöiden pääsy Yhdysvaltoihin sekä takavarikoida heidän ulkomaille siirtämäänsä omaisuutta.

Lue lisää:

Senaattori vaatii USA:n tiedusteluviranomaisia kertomaan julkisesti tietonsa Khashoggin murhasta