1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Afganistaniin on julistettu kansallinen surupäivä – tiistain itsemurhapommi-iskussa kuoli yli 50 ja haavoittui yli 80 ihmistä

Kuolleiden määrä voi vielä nousta, sillä kymmenet iskussa haavoittuneista ovat kriittisessä tilassa.

Afganistan
Sotilaat vartioivat tapahtumapaikkaa.
Jawad Jalali / EPA

Afganistanin kuukausiin verisin isku nostattaa surua maassa, jossa on yritetty ponnistella 17 vuotta jatkuneen konfliktin lopettamiseksi. Turvallisuustilanne maassa on huonontunut voimakkaasti huolimatta diplomaattisista pyrkimyksistä sodan lopettamiseksi.

Tiistain isku kohdistui uskonnollisten johtajien kokoukseen, joka oli kutsuttu koolle profeetta Muhammadin syntymäpäivän kunniaksi. Paikalla oli uskonoppineita eri maista.

Hyökkäyksessä kuoli yli 50 ihmistä ja haavoittui yli 80. Uutistoimistojen mukaan kuolleiden määrä voi vielä nousta, sillä haavoittuneista ainakin 20, mutta jopa 40 on kriittisessä tilassa.

Sadat uhrien perheenjäsenet ja sukulaiset ovat kokoontuneet paikallisiin sairaaloihin tutkimaan luetteloita kuolleista ja haavoittuneista.

Loukkaantuneita viedään sairaalaan.
Jawad Jalali / EPA

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on tuominnut tiistain itsemurhapommi-iskun ja julistanut keskiviikon kansalliseksi surupäiväksi. Presidentti kutsui tapahtunutta hyökkäykseksi islamilaisia arvoja ja profeetta Muhammedin seuraajia vastaan.

Pakistanin pääministeri Imran Khan on myös tuominnut iskun ja ilmaisi osanottonsa uhreille ja heidän läheisilleen.

Mikään ryhmittymä ei ole ilmoittanut olevansa iskun takana. Taleban-sissit ovat tuomineet iskun.

Paikallisen poliisin mukaan poliisia ei ole etukäteen pyydetty turvaamaan tapahtumaa, joten itsemurhapommittajan oli helppo luikahtaa sisälle saliin. Juhlatila sijaitsee lähellä maan pääkaupungin Kabulin lentokenttää.

Maan turvallisuustilanne on edelleen herkkä. Afganistanin turvallisuusjoukot ovat yrittäneet estää islamistien hyökkäyksiä sen jälkeen, kun suurin osa Naton sotilaista vetäytyi maasta vuonna 2014.

Lue myös:

Yli 50 ihmistä kuollut pommi-iskussa Afganistanissa

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi