Jemenin kriisissä kuollut pikkulapsia yhtä paljon kuin Suomessa syntyy vauvoja liki puolessatoista vuodessa – 85 000 lasta kuollut nälkään ja tauteihin

Pelastakaa Lapset -järjestö vetoaa erityisesti lasten auttamiseksi Jemenissä.

Jemen
Kuvassa nainen kannattelee vakavasti aliravittua lasta.
Jemeniläinen äiti kannatteli vakavasti aliravittua lastaan Sanaassa sijaitsevassa sairaalassa lokakuussa.Yahya Arhab / EPA

Liki 85 000:n alle viisivuotiaan lapsen arvellaan kuolleen äärimmäiseen nälkään ja tauteihin Jemenissä sen jälkeen kun konflikti kiihtyi huhtikuussa 2015, kertoo Pelastaa Lapset -järjestö.

Vertailuksi Suomessa syntyy Väestöliiton mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuosittain alle 60 000 vauvaa.

Jemenissä on meneillään maailman pahin humanitaarinen kriisi. YK:n mukaan nälänhätä uhkaa Jemenissä nyt 14 miljoonaa ihmistä. Pelastakaa Lapset -järjestö painottaa, että nälänhätä uhkaa viittä miljoonaa lasta.

– Jokaista pommeihin ja luoteihin kuollutta lasta kohden kymmenet kuolevat nälkään. Tämä olisi täysin estettävissä, sanoo järjestön Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos.

Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien johtaman liittouman vuosi sitten asettaman saarron jälkeen avun tarpeessa olevien ihmisten lukumäärä on kasvanut dramaattisesti.

– Kaikkein haavoittuvimmille lapsille on kiireellisesti toimitettava ravinteikasta ruokaa Jemenissä. Runsaalla 50 eurolla voi ruokkia seitsenhenkisen perheen kokonaisen kuukauden. Yksikin lapsi, joka kuolee nälkään, on yksi lapsi liikaa, jatkaa Kirolos.

Artikkelia ja otsikkoa muokattu 21.11.2018 kello 7.19.

Lue myös:

Taistelut Jemenissä ovat kiihtyneet tulitaukovetoomuksista huolimatta

Unicef: Sodan repimä Jemen on lapsille maanpäällinen helvetti – video

Saudi-Arabia keskitti kymmeniätuhansia sotilaita Hodeidan tienoille Jemenissä

Yhdysvaltain puolustusministeri vaatii Jemeniin tulitaukoa

YK varoittaa, Jemeniä uhkaa maailman pahin nälänhätä vuosisataan – "Ei pitänyt olla mahdollista"