Donald Trump puolustaa tytärtään Ivanka Trumpia esille tulleessa sähköpostikohussa

Trumpin mukaan Ivankan sähköpostit eivät ole verrattavissa Hillary Clintonin sähköposteihin.

sähköposti
Donald Trump.
Mandel Ngan / AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puolustanut tyttärensä ja neuvonantajansa Ivanka Trumpin henkilökohtaisen sähköpostin käyttöä työasioissa. Trump myönsi tyttärensä käyttäneen henkilökohtaista sähköpostia Valkoisen talon asioiden hoitamiseen, mutta ei nähnyt yhtäläisyyksiä Hillary Clintonin toimintaan ulkoministerinä.

Presidentti Trump painottaa Guardianin videolla (siirryt toiseen palveluun), että Ivankan sähköpostit eivät olleet salaisia kuten Hillary Clintonin sähköpostit olivat. Trumpin mukaan Ivanka lähetti posteja aivan alkuvaiheessa. Lisäksi hän painottaa, ettei mitään sähköposteja ole koskaan poistettu ja kyse on valeuutisista.

Henkilökohtaisen sähköpostitilin käyttö rikkoo Yhdysvalloissa lakia, jonka mukaan kaikki Valkoisen talon virallinen viestintä on arkistoitava. Trumpin mukaan Ivanka ei ole koskaan piilottanut mitään sähköpostejaan, vaan ne on tallennettu Valkoisen talon arkistoihin.

Vuoden 2016 presidentinvaalien aikaan Donald Trump arvosteli rajusti vastaehdokastaan Clintonia tämän käytettyä yksityistäsähköpostipalvelinta työasioiden hoitoon ulkoministeriaikana. Hän myös vaati Clintonille syytteitä asiasta. Clinton poisti palvelimeltaan 33 000 henkilökohtaista sähköpostiviestiä.

Ivanka Trump ja lapset, tytär Arabella Kushner ja poika Joseph Kushner Valkoisen talon edustalla.
Ivanka Trump ja lapset, tytär Arabella Kushner ja poika Joseph Kushner Valkoisen talon edustalla.Shawn Thew / EPA

Washington Post –lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi tiistaina, että Ivanka Trump on käyttänyt yksityistä sähköpostiaan työasioiden hoitamiseen. Hän oli lähettänyt postia Valkoisen talon avustajille, hallituksen virkamiehille ja omille avustajilleen. Ivanka Trump on kertonut, ettei ollut tuolloin vielä täysin selvillä sähköpostisäännöistä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Ivanka Trump olisi käyttänyt henkilökohtaista tiliään alle sata kertaa vuonna 2017.

Trumpin lakimiehen mukaan kyse on ollut lähinnä perheasioihin liittyvistä järjestelyistä, kuten kuljetuksista ja aikatauluista. Lakimiestä edustavan Peter Mirijanian mukaan viesteissä ei välitetty salassa pidettävää tietoa, eikä viestejä ole poistettu. Lisäksi kaikki viestit on myöhemmin taltioitu lakien mukaisesti.

Lue myös:

Ivanka Trump käytti henkilökohtaista sähköpostiaan työasioiden hoitamiseen

Lähteet: Reuters, AFP, STT