Suomeen tarvitaan lisää kulotuksia, sanovat metsäasiantuntijat – Monet lajit riippuvaisia hiiltyneestä puusta ja palaneesta maapohjasta

Hallitsemattomat metsäpalot ovat kaikille aivan liian kalliita, sanoo MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen.

kulotus
Metsänhoito ja metsänpoltto
Metsänhoito ja metsänpoltto

Suomessa tarvitaan lisää metsänhoidollisia kulotuksia, ei hallitsemattomia metsäpaloja, arvioivat metsäasiantuntijat.

Suomen metsänhoito nousi otsikoihin viime viikolla, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi Suomen hoitavan metsiään haravoimalla.

MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkaraisen mukaan metsien kulotusta pitäisi Suomessa ehdottomasti lisätä. Tarkkaa määrää hän ei Ylen aamu-tv:n haastattelussa osannut sanoa.

WWF:n metsäasiantuntijan Panu Kuntun mukaan tutkijat ovat arvioineet, että esimerkiksi Ruotsissa noin 2 000 hehtaarin vuosittainen hallittu ennaltamispoltto olisi hyvä määrä eliölajien turvaamiseksi. Nykyään Suomessa poltetaan metsää ennaltamistarkoituksessa muutamia satoja hehtaareja vuosittain, hän jatkaa.

– Suomessa suuruusluokka voisi olla sama. On päivän selvää, että hallitsemattomat metsäpalot pitää sammuttaa. Sen sijaan metsäluontoa pitää ylläpitää hallituilla ennaltamispoltoilla, sanoo Kunttu aamu-tv:n haastattelussa.

– Hallitsemattomia metsäpaloja ei tarvita, koska ne ovat kaikille, yhteiskunnalle ja metsäomistajille aivan liian kalliita, lisäsi Hakkarainen.

WWF:n metsäasiantuntijan Pasi Kuntun mukaan menneinä vuosina Suomessa paloi metsää noin 70 000 hehtaaria. Nyt määrä on muutamia satoja hehtaareja vuosittain, ja sillä on ollut vaikutuksensa moniin satoihin metsälajeihin.

– Eläimet, kasvit, sienet ja hyönteiset ovat vähentyneet ja uhanalaistuneet, koska metsäpinta-alaa palaa paljon vähemmän. Ne ovat riippuvaisia hiiltyneestä puusta ja palaneesta maapohjasta.

Lue myös:

Suomalaisyritys keksi ainutlaatuisen aineen metsäpalojen sammutukseen – "saippuan hintaista" nestettä tarjotaan nyt Ruotsin metsäpaloihin

Metsäpalo on vaarallinen ihmiselle, mutta luontoa se uudistaa – "Uusi sukupolvi pääsee kasvamaan"