Ennätysmäärä brittejä hakee Irlannin passia brexitin lähestyessä – Hakemukset lisääntyneet myös muissa EU-maissa

Irlannin passiin on oikeus joka kymmenennellä britillä. Suomen kansalaisuutta britit hakevat yhä harvoin, mutta selvästi aiempaa useammin.

Brexit
Keskellä sinikantinen brittipassi, ympärillä viininpunakantisia passeja.
Britannia ottaa brexitin myötä jälleen käyttöön sinikantisen passin, kuten vanha brittipassi kuvassa keskellä ja luopuu viininpunaisista EU-kansista.Andy Rain / EPA-EFE

Britit hakevat kiihtyvällä tahdilla Irlannin passia Britannian EU-eron lähestyessä.

Hakijoiden määrä on tuplaantunut sen jälkeen, kun britit päättivät kesän 2016 kansanäänestyksessä erota unionista, kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja yhdysvaltalainen uutiskanava CNN. (siirryt toiseen palveluun)

Brexit-äänestystä edeltävänä vuonna eli vuonna 2015 Irlannin passia haki runsaat 46 000 brittiä, mikä vastaa siihenastista keskiarvovuotta. Lukuun eivät sisälly pohjoisirlantilaiset, jotka saavat Irlannin passin niin halutessaan.

Passihakemusten määrä alkoi kivuta heti kesän 2016 brexit-äänestyksen jälkeen, eikä merkkejä tahdin hiipumisesta ole ollut, kertoo Irlannin senaatin brexit-komitean puheenjohtaja Neale Richmond BBC:lle ja CNN:lle. Lähetystö odottaa, että tästä vuodesta tulee sen kaikkien aikojen kiireisin.

Vuonna 2016 hakemusten määrä kipusi jo runsaaseen 63 000:een ja viime vuonna liki 81 000:een.

Tämän vuoden tammi-toukokuussa hakemuksia tuli jo lähes 45 000 eli yhtä paljon kuin vuonna 2015 yhteensä, Richmond kertoo.

Lisäksi tulevat passin automaattisesti saavat pohjoisirlantilaiset. Viime vuonna he jättivät yli 82 000 hakemusta, kun vuonna 2015 luku oli vajaat 54 000.

Tien vieressä on kyltti, jossa vastustetaan kovaa EU-rajaa Irlantiin. Vieressä on tienviitat vasemmalle Ballyshannoniin, Donegaliin ja Belleekiin sekä oikealle Enniskilleniin.
Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajasta on tulossa brexitin myötä EU:n ulkoraja. Paul Mcerlane / EPA-EFE

Britannian on tarkoitus erota EU:sta ensi maaliskuussa. On myös mahdollista että ero tapahtuu ilman EU:n ja Britannian välistä sopimusta eron ehdoista. Tämä tarkoittaisi, että Britannialla ei olisi erityissuhdetta EU:n kanssa.

"Miljoonilla briteillä oikeus Irlannin passiin"

Irlannin Lontoon-lähetystö on myöntänyt brexit-äänestyksen jälkeen briteille jo yli 176 000 passia.

Britit ovat hakeneet passeja myös muista EU-maista, mutta Irlannin passin suosiota selittää maiden läheinen yhteys.

Britti voi saada Irlannin passin, jos hän on syntynyt Irlannissa tai jos hänen vanhempansa tai isovanhempansa ovat Irlannissa syntyneitä ja maan kansalaisia.

Richmondin mukaan passiin on oikeutettu ainakin joka kymmenes britti. Brittejä on runsaat 66 miljoonaa.

Suomessakin hakijamäärä moninkertaistui

Kymmenet tuhannet Irlannin passia hakeneet ovat sellaisia, joilla on taustansa vuoksi jo oikeus Irlannin kansalaisuuteen. Lisäksi Irlannin kansalaisuutta haki viime vuonna 529 muuta brittiä. Luku on pieni, mutta kymmenkertainen verrattuna brexit-äänestystä edeltävään aikaan.

Brittien kansalaisuushakemukset ovat lisääntyneet huimasti myös muissa EU-maissa, kertoo BBC. (siirryt toiseen palveluun)

BBC on saanut tiedot brittien kansalaisuushakemuksista 18 EU-maasta. Nämä maat myönsivät viime vuonna kansalaisuuden kaikkiaan yli 13 000 britille. Vuonna 2015 luku oli vain runsaat 1 800.

Saksan kansalaisuuden sai lähes 7 500 brittiä, kun brexit-äänestystä edeltävänä vuonna heitä oli 594.

Ranskassa määrä kasvoi 320:stä yli 1 500:aan, Ruotsissa 453:sta 1 203:een ja Suomessa 26:sta 147:ään.